RUNGIS (I)

In het holst van de nacht rinkelt de telefoon naast mijn hotelbed. “Bonjour madame, levez-vous, s'il vous plait”, zegt een monotone damesstem.

Het is half twee en ik heb drie uur geslapen. Maar ik heb het zelf gewild, want op wat wel de grootste markt ter wereld wordt genoemd, doet men zijn inkopen in alle vroegte. Voor toeristen is het complex pas vanaf zes uur 's ochtends open, maar dan is de handel al gedaan. Vandaar dat ik graag de uitnodiging aannam om een inkoper op zijn wekelijkse bezoek te vergezellen. Aanbod en handel verlopen chronologisch. Vis wordt het vroegst aangevoerd, dus die immense hal (één van de in totaal 70 op deze markt) wordt het eerst aangedaan. Zowel het aanbod als het lawaai zijn overweldigend. Het eerste dat mij aangrijnst, zijn woeste zeeduivels. Wat een begin van dit bezoek! De komende tijd vertel ik u er graag meer over.

Zeeduivel met mosterd

Voor 3 personen 25 gram boter 3 moten zeeduivel elk van circa 200 gram zout en versgemalen peper 1 1-2 eetlepel grove mosterd 1,25 deciliter crème frache

Doe de boter in een magnetronschaal en laat hem 1 minuut smelten in de magnetron op 100% (650 watt). Leg de moten vis in de boter en kruid ze met wat zout en peper. Leg het deksel op de schaal en zet hem 3 minuten in de magnetron op 100%. Doe de moten over op een bord. Roer de mosterd en de crème frache door het kooknat en kruid met flink wat zout en peper. Zet de schaal 1 1-2 minuut in de magnetron op 100%, waarbij u de saus één keer doorroert. Leg de vis in de saus, doe het deksel op de schaal en zet hem nog 2 minuten in de magnetron op 100%. Die onmiddellijk op.

    • Kim Maclean