Reorganisatie IBM: 7000 man weg in Europa

ROTTERDAM, 6 DEC. 's Wereld grootste computergigant, het Amerikaanse IBM, heeft gisteren de details van een ingrijpende reorganisatie bekendgemaakt. Er komen drie nieuwe dochterondernemingen en een nieuw systeem voor het beoordelen van managers.

“Dit is pas het begin”, zei president-directeur John Akers gisteren op persconferentie in New York. De computerfabrikant, die over het derde kwartaal een winsdaling meldde van 85 procent (van 1,1 miljard naar 172 miljoen dollar), zal een geheel nieuwe structuur krijgen. Door het concern op te delen in een aantal kleinere, zelfstandigere sectoren hoopt de onderneming sneller te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen in de markt en de winstgevendheid te verbeteren.

Het hoofdkantoor zal zich niet langer bemoeien met de bedrijfsvoering in de verschillende onderdelen, maar slechts de bedrijfsstrategie uitstippelen en toezien op de naleving daarvan. De directies van de diverse onderdelen krijgen meer verantwoordelijkheid en grotere bevoegdheden.

Eerder werd bekend dat volgend jaar nog eens 20.000 banen zullen worden geschrapt (bovenop de 20.000 dit jaar). Ruim 7.000 daarvan zullen worden ingeleverd door de Europese IBM-organisatie. In Europa, waar IBM 40 procent van de totale omzet boekt, werken bijna 108.000 mensen bij IBM. De reorganisatie zal het hardste aankomen op het Europese hoofdkantoor in Parijs. De Europese verkooporganisaties en fabrieken zullen zoveel mogelijk worden ontzien. Volgens een woordvoerder van IBM Nederland is nog niet duidelijk welke gevolgen de reorganisatie hier zal hebben.

De produktie en verkoop van computerprinters zal worden ondergebracht in een nieuwe onderneming, evenals de produkten voor de opslag van gegevens.

Daarnaast zal de afdeling personeelszaken worden verzelfstandigd. De nieuwe dochter - Employment Solutions Corporation - zal in eerste instantie personeel werven voor IBM. Later moet het personeelsbedrijf ook voor anderen gaan werken.

De activiteiten op het gebied van personal computers, grote systemen - mainframe computers - en technologie zullen worden ondergebracht in aparte business units. Zo zullen de personal computers worden samengebundeld in Entry Systems Technology. De zelfstandigheid van de nieuwe eenheid moet een snelle ontwikkeling van nieuwe produkten waarborgen.

In het hele bedrijf zullen de prestaties van de verschillende afdelingen beter meetbaar worden gemaakt.