Rafblauw

Wat zou het heerlijk zijn als in de woordenboeken een kleurenplaat zat die alle kleurnamen verklaarde. Nu zegt Van Dale bij menistenblauw: hemelsblauw, bij koningsblauw: kobaltblauw, bij kobaltblauw: helderblauw, bij waterblauw: blauw als water (als blauw water?) en bij marineblauw: donkerblauw.

Instructief was daarom de kleurenadvertentie van een netjes geklede heer met het onderschrift "Marine blazer 250,- Rafblauwe pantalon 98,-'. De blazer was bijna zwart. Marineblauw is geen zeeblauw, maar Navy Blue. De aanduiding rafblauw was nieuw voor me, maar ik kom weinig in herenmodezaken. Met RAF wordt niet de Rote Armee Fraktion bedoeld maar de Royal Air Force, waarvan men in Engeland de afkorting liefst drielettergrepig R.A.F. uitspreekt, omdat raff een ongunstige klank heeft. Het Oxfordse woordenboek kent RAF-blue niet.

De grond is groen en bruin, daarom draagt de soldaat groen of bruin. De zee is blauw. Daarom draagt de vlieger blauw. De kerstheer met vlinderdas en champagnefles is dus amfibisch gekleed met zijn zeemansblauwe blazerjas en zijn pilootblauwe pantalonbroek. Met zijn hoofd naar beneden de zee in is zijn camouflage perfect.