Order HSA betekent behoud van 212 banen

DEN HAAG-HENGELO, 6 DEC. De werkgelegenheid van de 212 mensen die bij de vestiging van HSA in Huizen werken is zeker tot het jaar 2000 gewaarborgd. Dat heeft een woordvoerder van Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo vanmorgen bevestigd.

De HSA-directie had het voortbestaan van de vestiging in Huizen eerder deze week afhankelijk gesteld van het binnenhalen van een order van de Koninklijke Landmacht. Volgens een brief die staatssecretaris van Defensie Van Voorst tot Voorst gisteren aan de Tweede Kamer heeft geschreven, is die order nu aan HSA gegund. “Daar zijn we erg blij mee”, aldus de HSA-woordvoerder.

HSA heeft deze week een grootscheepse sanering van het bedrijf aangekondigd, die 700 van de 3.760 werknemers hun baan gaat kosten. Men liet weten dat nog eens 515 banen op de tocht staan wanneer niet enkele zeer belangrijke orders binnengehaald worden. Die van de Koninklijke Landmacht was cruciaal voor de 212 werknemers in Huizen.

Het gaat bij de order om de levering van militaire radionetwerken. HSA (eigenlijk het Franse Thomson CSF, dat de eigenaar van HSA is) gaat 8.900 zogenaamde Combat Net Radio's leveren. Ze vervangen de verouderde FM-3600 apparaten, die nu nog bij eenheden van de landmacht in gebruik zijn. Met de totale order (inclusief inbouw, documentatie, opleidingen en programma-management) is een bedrag van 496,4 miljoen gulden gemoeid.

Volgens Van Voorst tot Voorst heeft HSA moeten concurreren met aanbiedingen van Amerikaanse en Belgische firma's. De eerste radio's zullen medio 1993 geleverd worden, de laatste zal in het jaar 2000 de fabriek in Huizen verlaten. De apparaten worden verondersteld een levensduur van 20 jaar te hebben. Volgens Van Voorst tot Voorst is bij de opdracht rekening gehouden met een verkleining van de omvang van de landmacht.