Maastrichtse meesterkoks haken af

MAASTRICHT, 6 DEC. De culinaire inbreng van Maastrichtse zijde aan het diner maandagavond in het provinciehuis ter gelegenheid van de Europese top is gevoelig beperkt doordat twee Maastrichtse meesterkoks hun medewerking aan de voorbereidingen hebben gestaakt. De mogelijkheid om zich te rehabiliteren voor het échec van de top in Maastricht in 1981, toen vooral journalisten werden geveld door de in de koude hapjes geslopen salmonellabacterie, is daarmee voor een belangrijk deel vervallen.

De twee meesterkoks die afhaakten, zijn Toine Hermens, die onder gelijke naam een restaurant heeft in Maastricht en de chef-kok van Château Neercanne, Hans Snijders. Ze zouden onder supervisie van Cas Spijkers van restaurant De Swaen in Oisterwijk het leeuwedeel van het diner voor hun rekening nemen. Twee andere Maasstrichtse koks, die een rol van meer ondergeschikt belang spelen, hebben zich niet teruggetrokken.

Hermens zei vanmorgen dat hij van zijn medewerking heeft afgezien omdat pas te elfder ure bekend werd dat er geen diner voor 60 tot 70 mensen (de supertop van de Eurotop) maar voor 500 tot 600 man moest worden gemaakt. “Dat wordt op zo'n korte termijn een flanspartij en daar wens ik, omdat ik goed werk wil verrichten, niet aan mee te doen”, aldus Hermens vanmorgen. Ook zijn collega Snijders liet het op die gronden afweten. Hij heeft niettemin toch een inbreng omdat hij maandagmiddag voor de lunch op Neercanne moet zorgen die koningin Beatrix aanbiedt aan de regeringsleiders.

Volgens Hermens waren de Maastrichtse meesterkoks in januari door Buitenlandse Zaken benaderd om onder leiding van Cas Spijkers het diner van maandagavond op zich te nemen. “Ondanks herhaalde pogingen om nadere informatie te krijgen over wat er precies van ons werd verwacht, hoorden we niks totdat we afgelopen zaterdag van Spijkers een noodfax kregen, waarin de plannen werden gewijzigd en van ons werd verwacht dat we voor enige honderden mensen het diner verzorgden. Spijkers zelf kan daar niks aan doen, want ook hij werd door Buitenlandse Zaken verrast, maar hij heeft een veel groter team ter beschikking, dus hij maakt zich er minder zorgen over.”

Het diner zal nu voor het overgrote deel in Oisterwijk worden gemaakt en met koelwagens van Martinair Party-services naar Maastricht worden vervoerd.