Lubbers blijft hoopvol over Maastricht

DEN HAAG, 6 DEC. Premier Lubbers zei gistermiddag in de Tweede Kamer “goede hoop” te hebben op een goede afloop van de EG-topconferentie onder zijn voorzitterschap maandag en dinsdag in Maastricht. Hij noemde zichzelf “voorzichtig optimistisch” wat betreft de vraag of in Maastricht door de regeringsleiders een werkelijk begin zou worden gemaakt met een "Europese Unie', een politieke zowel als een monetaire unie.

Lubbers kreeg duidelijk enige tegendruk van de EG-specialisten uit de Kamer, die nog een laatste mondelinge overleg met hem, minister Van den Broek en staatssecretaris Dankert voerden. Met een te gering democratisch gehalte van de Europese Unie, met te weinig mogelijkheden voor democratische controle, neemt het parlement geen genoegen.

De premier voerde daar tegen aan dat “het resultaat dat zich aftekent dan wellicht niet was wat Nederland voor ogen had gestaan, maar dat er voldoende inzat om het niet te hoeven afwijzen”.

Het PvdA-Kamerlid Jurgens suggereerde dat er minder rekening moet worden gehouden met de wensen van de Britten. Alles wat in Europa tot stand is gekomen is “ondanks de Britten” gebeurd, aldus Jurgens.