Leiding Grasso vermoedt handel met voorkennis

BREDA, 6 DEC. Grasso, de fabriek voor koelinstallaties in Den Bosch, spreekt met een onbekende partij die het bedrijf wil overnemen.

De handel in aandelen Grasso op de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren op verzoek van de directie van Grasso opgeschort, omdat de leiding van het bedrijf vermoedt dat er met voorkennis werd gehandeld.

De directie houdt er rekening mee dat op de beurs koersgevoelige informatie over de overnamegesprekken is uitgelekt.

Dit is meegedeeld door bestuurder Frank Koole van de Industriebond FNV. De vakbonden hebben hedenochtend een gesprek gehad met de directie van Grasso. Grasso heeft de vakbondsbestuurders medegedeeld dat het bedrijf onderhandeltover verkoop.

De Koninklijke machinefabriek Begemann is volgens Grasso niet bij de overnamegesprekken betrokken. Begemann toonde aanvankelijk wel belangstelling voor Grasso. “We zijn geïnteresseerd in een bedrijf als Grasso. We spreken met Grasso, zoals we met meer ondernemingen spreken. We voeren geen onderhandelingen,” aldus de heer T.A.J. Jansen, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Begemann.

Met Grasso gaat het al jaren slecht. Het bedrijf leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 3,32 miljoen gulden. In deze periode daalde de omzet van 179 miljoen naar 160 miljoen gulden. De rentelasten stegen fors: van 219.000 gulden naar 1,26 miljoen gulden. Bij Grasso werkten eind vorig jaar nog ruim 1400 medewerkers, waarvan ruim 550 in het buitenland.

De vakbonden zoude vanochtend een gesprek hebben over de noodzaak van een sociaal plan voor de in het vooruitzicht gestelde sanering van enkele slecht lopende onderdelen van het bedrijf. Grasso wil af van Grenco Process Technology. (Grenco PT heeft een techniek waarbij het volume van produkten verkleind kan worden door bevriezing.)