Expo '92 in Sevilla biedt veel Nederlandse cultuur

AMSTERDAM, 6 DEC. Tijdens Expo '92, de wereldtentoonstelling die tussen 12 april en 20 oktober in Sevilla wordt gehouden, profileert Nederland zich niet alleen met waterwerken, maar ook met cultuur. Artistiek directeur Arthur van Schendel van de Stichting Holland-Sevilla maakte gisteren het cultureel programma voor Expo '92 bekend.

Op de Expo worden in totaal zo'n 50.000 voorstellingen en uitvoeringen gegeven door ongeveer vijfhonderd kunstenaars in acht theaters en vier tentoonstellingshallen. Veertien Nederlandse groepen verzorgen ruim veertig voorstellingen; vijftien "oude' en vijftien hedendaagse kunstenaars zijn er vertegenwoordigd en er zijn vijf tentoonstellingen. Nederland viert zijn "nationale dag' op 7 mei, waarschijnlijk in aanwezigheid van koningin Beatrix, die daarmee de eerste vorst zal zijn die de Expo bezoekt.

In het paviljoen zelf, ontworpen door Zwarts en Jansma in samenwerking met T + T Design Group in opdracht van Reco Productions, wordt in één van de drie tunnels waar de bezoekers doorheen worden gevoerd, via zestig monitoren aandacht besteed aan de Nederlandse podiumkunsten, de film en de taal. Vrijwel aan het einde van de rondgang is er een expositie van Nederlandse vormgeving, met stoelen (Rietveld en Friso Kramer), postzegels (Peter Struycken), geld (O. Oxenaar) en affiches (Anthon Beeke). Fotografe Diana Blok toont een reeks van veertien portretten van Nederlanders.

In samenwerking met de Rijksdienst Beeldende Kunst wordt de presentatie in het paviljoen afgesloten met vijftien schilderijen vanaf 1619 tot 1961, met werk van onder anderen Rembrandt, Van Gogh, Breitner, Mondriaan en Fernhout. Hiervoor wordt een speciale geklimatiseerde en beveiligde vitrine gebouwd. Bovendien zijn in het paviljoen World Press Photo te zien (29 april tot 9 juni) en een expositie over PTT-design van deze eeuw (4-17 mei en 31 augustus tot 13 september). Buiten voor het Nederlandse paviljoen komt een kunstwerk van Niek Kemps. Daarnaast heeft elk EG-land een jonge kunstenaar een opdracht gegeven; voor Nederland is dat Karel Goudsblom, die een Traffic light for Sevilla heeft ontworpen.

In het 'Pabellón de las Artes' zal van 20 april tot 9 mei de tentoonstelling van Nederlandse videokunst te zien zijn die René Coelho heeft samengesteld in opdracht van de Rijksdienst Beeldende Kunst. Deze tentoonstelling is vorig jaar in Locarno bekroond met de Gouden Laser, een prijs van de Raad van Europa.

In de maand mei ligt de nadruk op theater en dans. Dan treden op in diverse theaters op het Expo-terrein Toneelgroep Amsterdam, het Nederlands Dans Theater, DOGtroep, het Willem Breuker Kollektief, Traject Theater, de Gebroeders Flint, Tender en Djazzex. In september is er vooral muziek, onder andere door het ASKO Ensemble, het Schönberg Ensemble, Percussion Special en het Koninklijk Concertgebouworkest.