Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dollar en zwakte olie-aandelen VS drukken olies

AMSTERDAM, 6 DEC. De lagere dollar en de zwakte van Amerikaanse olie-aandelen blijven de koers van Koninklijke Olie drukken. De Olies verloren vandaag bijna twee gulden op het Beursplein waar sprake was van een typische "vrijdagmarkt': rustig en lusteloos.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen vrijwel onveranderd. “Het is erg stil, iedereen staat alweer met een been in het weekend”, verklaarde een hoekman de serene rust die er vandaag over de beursvloer hing. De EOE-index noteerde om 13.00 uur bijna een half punt lager op 272,92 punten.

Amerikaanse werkloosheidscijfers over de maand november, die aan het eind van de middag in New York zorden gepresenteerd, zouden volgens handelaren kort voor sluiting van de Amsterdamse beurs nog voor een kleine opleving kunnen zorgen. De verwachting dat de Amerikaanse werkloosheid gestegen is van 6,8 procent in oktober tot 6,9 procent in november zou ruimte maken voor een verdere renteverlaging in de VS. De beslissing dat de Duitse Bundesbank gisteren besloot de rente onveranderd te laten, zou volgens handelaren aan die ontwikkeling bijdragen.

Koninklijke Olie drukte vandaag de verschillende koersindices wat naar beneden. De koers van de Olies staat al geruime tijd onder druk. Zowel de lagere dollar als de zwakte van Amerikaanse olie-aandelen is daar debet aan. Koninklijke Olie, dat gisteren acht dubbeltjes verloor op 142,80 punten, noteerde aan het begin van de middag een verlies van twee gulden.

Halverwege dit jaar leek er nauwelijks een plafond aan de koers van de Olies. De koers steeg van een laagste koers eind januari van rondom 123 gulden naar een hoogste jaarkoers van 165,10 gulden op 10 mei. De dollar zakte sindsdien van een koers ruim boven de 2 gulden tot onder 1,80 gulden. Vandaag was een dollar aan het begin van de middag iets meer dan 1,78 gulden waard.

Verzekraar Amev maakte gisteren een 17 procent stijging van de netto winst over de eerste negen maanden van dit jaar bekend. Gisteren sloot Amev zeven dubbeltjes hoger op 51,70 gulden. Vandaag gingen er vooral door winstnemingen twee kwartjes van de koers af. Amev, dat eind vorig jaar haar activiteiten samenbracht met de Belgische AG Groep om samen Fortis te vormen, denkt dit jaar de winst van 1990 (502 miljoen gulden) minimaal te evenaren.

Voor het grootste deel bleef de beurs vandaag de lijn van de laatste dagen volgen. Dobbelaars en speculanten kunnen hun lol op nu kleine omzetten voor opmerkelijk grote koersverschuivingen kunnen zorgen. In het rijtje van de grootste stijgers en dalers staan de dobbelfondsen Management Share (bijna 9 procent koersval), HCS (3 procent koersval), Infotheek (ruim 9 procent koerswinst) en Medicopharma (bijna 3 procent koerswinst) bovenaan.

De handel in Grasso's werd gisteren stilgelegd tot volgende week dinsdag 10 december. De beurs wacht op een mededeling van de koninklijke machinefabrikant. Tot dat moment gissen handelaren, beleggers en analisten over de toestand bij Grasso.

Het handelsverbod in Grasso's zou volgens analisten kunnen betekenen dat de problemen bij het verlieslijdende bedrijf groter zijn dan verwacht. Sommigen suggereren dat het handelsverbod de overname van Grasso zou kunnen inluiden. “Of het gaat veel slechter dan verwacht, of ze worden overgenomen”, zei een analist vanmorgen.

In augustus van dit jaar meldde Grasso dat het voor de tweede jaarhelft een aanzienlijk verlies voorzag. In de eerste zes maanden van 1991 maakte Grasso een verlies van 3,3 miljoen gulden. Volgens analisten zal het verlies over geheel 1991 rond de zeven miljoen gulden liggen. In 1990 maakte Grasso nog een winst van 3,8 miljoen gulden bij een omzet van 356 miljoen gulden.

NEW YORK De "blue chips' op Wall Street sloten gisteren voor de derde achtereenvolgende dag lager. Beleggers wachtten op de belangrijke werkloosheidscijfers die vandaag zouden worden gepresenteerd. Volgens sommige analisten zouden die cijfers een verdere rentedaling tot gevolg kunnen hebben. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 22,58 punten lager op 2.889,09 punten.

LONDEN British Aerospace stal vandaag de show op de beurs in Londen. De Britten praten op dit moment met Matra Marconi over samenwerking. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 16,8 punten lager sloot op 2.407 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,1 punten hoger.

FRANKFURT De beslissing van de Duitse Bundesbank gisteren om de rente onveranderd te laten, kon de handel op de Frankfurter beurs vanmorgen nauwelijks inspireren. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 7,54 punten lager sloot op 1.553,42 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,59 punten hoger.

TOKIO Het verlies van Wall Street drukte de stemming op de beurs in Tokio enigzins maar een sterke obligatiemarkt vormde een stimulans voor hogere koersen. De aandelenkoersen sloten vanmorgen uiteindelijk verdeeld na een dag van lusteloze handel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 14,11 punten lager op 22.445,06 punten.