Bundesbank verruimt de geldgroei enigszins

BONN, 6 DEC. Volgend jaar zal de Duitse geldhoeveelheid tussen 3,5 en 5,5 procent mogen toenemen. Dat heeft de Bundesbank in Frankfurt besloten. Voor dit jaar geldt als bandbreedte voor de liquiditeitsgroei 3 tot 5 procent (feitelijk nu: 4,8 procent).

De “Zentralbankrat” van de Bundesbank heeft gisteren, vier dagen voor het begin van de Maastrichtse EG-top over de Politieke- en Monetaire-Unieverdragen, geen verandering aangebracht in de rentevoet. Het hoogste orgaan van de Duitse centrale bank nam zijn besluiten gisteren pas nadat Bundesbank-president Helmut Schlesinger 's morgens in Bonn met kanselier Kohl en de ministers Waigel (CSU, financiën) en Möllemann (FDP, economische zaken) beraad had gehad. In Bonn was volgens de Bundesbank niet gesproken over de geldhoeveelheid voor 1992 of de rentevoet, maar over de besluiten van de EG-ministers van financiën inzake de Europese economische en monetaire unie (EMU).

De Bundesbank wil met haar besluit over de groei van de geldhoeveelheid duidelijk wil maken dat zij aan haar strenge monetaire politiek vasthoudt. De aangegeven norm is ook van belang voor het buitenland en geeft de overheid en de CAO-partijen een richtsnoer, zei Schlesinger (“Orientierungshilfe”). De bankpresident waarschuwde de vakbonden dat hun huidige looneisen ( veelal boven tien procent) riskant zijn voor de Duitse economie. “ De inflatie (circa 4 procent) moet omlaag”. De geldende rentevoet is “adequaat”. Maar dat wordt elke twee weken opnieuw beoordeeld, zei hij erbij.

Minister Waigel heeft gisteren in de Bondsdag categorisch de kritiek bestreden dat de Duitse regering op het punt staat om de D-mark in Maastricht “uit te leveren aan een onzekere toekomst”. Bonn zal alleen instemmen met de Ecu als toekomstige Europese munt als die op hetzelfde vertrouwen mag rekenen dat de D-mark nu als tweede internationale reservevaluta heeft. Kanselier Kohl heeft de Britse premier Major duidelijk gemaakt dat Duitsland er in Maastricht op zal stáán dat alleen voor Groot-Brittannië EMU-uitzonderingen mogen gelden. De Europese centrale bank krijgt als stabiliteitsbewaker in het EG-gebied dezelfde onafhankelijke rol als de Bundesbank, dat is juist winst, beklemtoonde Waigel.

De werkloosheid in Oost-Duitsland is in november voor het eerst in maanden gedaald, namelijk met twee procent (tot 1,03 miljoen). Ook het aantal korter werkenden (vaak 0 uur) is verminderd, namelijk met 100.000 tot 1,1 miljoen. Die ontwikkeling is echter nog niet structureel, er zitten nu twee miljoen mensen in werkverschaffingsprojecten van de overheid, waarschuwde de voorzitter van het Duitse bureau voor werkgelegenheid, Franke, gisteren in een toelichting.

In West-Duitsland zwakt de conjunctuur af, zei hij. Op de nog steeds “sterke arbeidsmarkt” (800.000 meer banen dan een jaar geleden, totaal 29,7 miljoen) zijn de aantallen werklozen en korter werkenden licht gestegen.

    • J.M. Bik