Bonn: Hamadi's niet vrij in ruil voor gijzelaars

BONN, 7 DEC. De Duitse regering blijft weigeren om de twee gebroeders Hamadi vrij te laten in ruil voor de sinds 16 mei 1989 in Libanon gegijzelde Duitsers Heinrich Strübig en Thomas Kemptner.

Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn gisteren gezegd na afloop van een gesprek tussen minister Genscher en de Italiaanse VN-onderhandelaar Picco.

De Duitsers zijn de laatste buitenlandse gegijzelden in Libanon. Algemeen wordt aangenomen dat zij door de familie Hamadi werden ontvoerd. Dat gebeurde vlak voor Mohammed Ali en Abbas Hamadi in Duitsland wegens terrorisme werden veroordeeld tot levenslang, respectievelijk 13 jaar gevangenis. Mohammed Ali, de oudste broer, werd, na zijn arrestatie in Duitsland in 1987, veroordeeld wegens zijn aandeel in de kaping van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA in 1985 en als medeplichtige bij de moord op een Amerikaanse marinier.

Broer Abbas werd in '87 in Frankfurt aangehouden met explosieven. Hij werd ook veroordeeld wegens zijn aandeel in de ontvoering in Beiroet (in '87) van de Duitse zakenlieden Cordes en Schmidt, die later, na betaling van losgeld, vrijkwamen. De bondsregering heeft destijds steeds geweigerd om de broers uit te leveren aan de VS. Dat werd toen in verband gebracht met bezorgdheid in Bonn over het lot van Cordes en Schmidt.

Abbas Hamadi heeft afgelopen zomer een verzoek om gratie ingediend bij de bondspresident, maar daarover is nog geen beslissing genomen. Een woordvoerder van de Duitse regering heeft berichten tegengesproken dat deze Hamadi ziek zou zijn of zou zijn mishandeld. Hem was ook onbekend waarop de vermoedens, bijvoorbeeld in Iran, berusten dat na een reeks Amerikanen nu ook de beide Duitse gegijzelden spoedig vrij zouden komen, zei hij.

Naar in Bonn wel wordt vermoed zou op wat langere termijn wellicht tot gratiëring van Abbas Hamadi kunnen worden besloten als Strübig en Kemptner, die destijds als medewerkers van een Duitse humanitaire organisatie werden ontvoerd, terug zijn in de Bondsrepubliek en zonder dat (dan) verband mag worden gelegd met hun vrijlating.

De Italiaanse diplomaat Picco, die de scheidende VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar vertegenwoordigt, heeft kanselier Kohl en Genscher verslag gedaan van zijn onderhandelingen in Libanon. De VN beschouwen het probleem van de buitenlandse gegijzelden daar pas als opgelost als ook de beide Duitsers vrij zijn, zo heeft hij verzekerd.