Aardschok gevoeld in Groningen

MIDDELSTUM, 6 DEC. In het Noordgroningse Middelstum is gistermorgen een lichte aardschok voelbaar geweest. Het KNMI heeft een schok gemeten met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. De lichte beving, die vergezeld ging van een harde knal, richtte geen schade aan.

Het epicentrale gebied van de aardschok lag in het gaswinningsgebied van Slochteren. Er kwam slechts één melding binnen, van een bewoner die op het moment van de schok wakker lag.

Volgens wetenschappelijk medewerker J. van Bodegraven van de seismologische afdeling van het KNMI in de Bilt is de knal mogelijk veroorzaakt door een breuk in het gesteente waarlangs zich verzakkingen voordoen.

De schok in Middelstum, dat op een aardgasveld ligt, is de vierde aardschok die zich dit jaar heeft voorgedaan in het Noorden van het land. Het is de eerste in het Groninger gasveld. De andere schokken van vergelijkbare sterkte hadden plaats bij Eleveld en Geelbroek, ten zuiden van Assen, en bij Emmen.

Twee maanden geleden is het KNMI in samenwerking met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de Technische Universiteit Delft en de Rijksgeologische Dienst een onderzoek begonnen naar het mogelijke verband tussen gaswinning en de aardbevingen.

Volgens Van Bodegraven is het onwaarschijnlijk dat toekomstige aardschokken in het Noorden krachtiger zullen zijn dan 3 op de schaal van Richter.