Aantal asielzoekers in november gedaald

DEN HAAG, 6 DEC. In november hebben zich 2.113 nieuwe asielzoekers in Nederland gemeld.

Dat zijn er ongeveer driehonderd minder dan in oktober. De meeste asielverzoeken, 460, zijn afkomstig van Joegoslaven. In de eerste elf maanden van dit jaar hebben meer dan 2.200 Joegoslaven asiel gezocht in Nederland. Andere landen die hoog op de ranglijst staan die Justitie vandaag bekend heeft gemaakt, zijn Sri Lanka, Iran, Roemenië en Somalië. Het totaal aantal asielverzoeken is in vergelijking met dezelfde periode in 1990 iets gestegen, tot zo'n 19.500. Het aantal verwijderde vreemdelingen bedraagt dit jaar bijna 13.000. Een kwart daarvan betreft uitgeprocedeerde asielzoekers, de rest illegale vreemdelingen. Het aantal verwijderingen is sinds 1989 met bijna 4.000 gestegen.