Zeven deelnemers aan eindronde EK voetbal in Zweden nu bekend

ROTTERDAM, 5 DEC. Nederland is het zevende land dat zich voor de eindronde van de Europese titelstrijd, die van 10 tot en met 26 juni in Zweden wordt gehouden, heeft geplaatst.

Naast de automatisch gekwalificeerde organisator waren al eerder Frankrijk, Schotland, Sovjet-Unie, Engeland en Joegoslavië zeker van deelneming. Duitsland heeft in de wedstrijd tegen Luxemburg één punt nodig om zich als achtste en laatste bij dit rijtje te voegen.

Het is de vierde keer in de geschiedenis van het Europees kampioenschap dat Oranje zich voor de eindronde wist te plaatsen. In de eerste vijf edities van het toernooi deden slechts vier landen aan het eindtoernooi mee, vanaf 1980 acht. Nederland, dat zich niet inschreef voor het eerste EK van '60, eindigde in 1976 in Joegoslavië op de derde plaats, in 1980 kwam het in Italië niet door de poule heen en werd het, zoals bekend, in 1988 in Duitsland Europees kampioen.

In de acht wedstrijden in de voorronde zette bondscoach Rinus Michels 26 spelers in. Alleen Danny Blind deed van het begin tot het einde mee. Marco van Basten miste alleen een deel van de thuiswedstrijd tegen Finland. Feyenoorder Peter Bosz die gisteravond in het Nederlands elftal debuteerde kwam het kortst in actie, acht minuten tegen Griekenland als invaller voor Kieft. De spelers die minimaal in vijf wedstrijden hebben meegedaan krijgen een premie van 20.000 gulden voor het bereiken van de eindronde. Voor de anderen moet nog een verdeelsleutel worden bedacht. Los van deze bonus krijgen internationals 4000 gulden per interland.De loting voor de EK-eindronde van volgend jaar vindt op 17 januari in Stockholm plaats. Als titelhouder wordt Nederland als groepshoofd in Göteborg gestationeerd. Oranje speelt op 12 juni (17.15 uur), 15 juni (20.15 uur) en 18 juni (20.15 uur) in het Ullevistadion dat een capaciteit heeft van 45.000 toeschouwers. De andere speelplaatsen zijn Malmö en Stockholm. De halve finales vinden in Stockholm (21 juni) en Göteborg (22 juni). De finale is op 26 juni in Göteborg.

De KNVB zal pas na de loting met de kaartverkoop beginnen. Zodra de poule-indeling bekend is kunnen de bonden van de deelnemende landen bij de organisatie kaarten bestellen. De kaartverkoop zal uitsluitend via de nationale voetbalbonden plaatsvinden. Vanuit Zweden worden, uit veiligheidsoverwegingen, geen toegangsbewijzen geleverd. In de aanloop naar het EK zal Oranje in ieder geval drie oefenwedstrijden spelen, tegen Joegoslavië, Argentinië en Frankrijk.