Zeker 10 demonstraties bij top in Maastricht

MAASTRICHT, 5 DEC. Tot nu toe hebben zich bij de gemeente Maastricht tien organisaties aangemeld, die volgende week maandag of dinsdag tijdens de vergadering van de Europese Ministerraad willen demonstreren.

Onder hen is een groep Kroaten die heeft aangekondigd met tenminste achtduizend demonstranten naar Maastricht te willen komen. Verder worden onder meer groepen boeren, Koerden, Marokkanen, Europese federalisten en Belgische Italianen verwacht. De laatsten willen protesteren tegen het plan van de Italiaanse regering om te bezuinigen op de uitzending van RAI Uno, de zender die Italiaanse tv-programma's in Europa verspreidt. De overkoepelende boerenorganisatie Copa heeft laten weten dat zij niet tot blokkades of harde acties wil overgaan. De leden zijn opgeroepen om dinsdagmorgen massaal in kolonne naar het gemeentehuis in het centrum van de stad te rijden.

Een woordvoerder van de Maastrichtse gemeentepolitie zei vanmorgen dat met alle aanvragers een goed overleg gaande is om te voorkomen dat diverse groepen demonstranten met elkaar in botsing komen: “We willen het recht op vrije meningsuiting zoveel mogelijk respecteren, maar we moeten natuurlijk ervoor zorgen dat er geen drie groepen demonstranten tegelijk op het Vrijthof arriveren.” De Maastrichtse gemeentepolitie zal tijdens de Eurotop versterking krijgen van diverse korpsen rijks- en gemeentepolitie. Welke veiligheidsmaatregelen er verder worden genomen, wil de woordvoerder niet kwijt. Wel staat vast dat de demonstranten niet in de buurt van het Provinciehuis mogen komen, waar de regeringsleiders vergaderen. Veiligheidsmensen zijn bezig rond het eiland waarop de vergaderzaal is gelegen prikkeldraadversperringen aan te leggen. Ook de toegang vanaf de Maas zal verhinderd worden.