Werven werken samen bij mogelijke order Taiwan

ROTTERDAM, 5 DEC. De Schiedamse scheepswerf Wilton Fijenoord en de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) hebben al drie jaar geleden een overeenkomst gesloten om nauw te gaan samenwerken aan een eventuele order van Taiwan voor de levering van onderzeeboten. Dit heeft de woordvoerder van Wilton Fijenoord bevestigd.

In de overeenkomst is vastgelegd, dat RDM 60 procent van de werkzaamheden voor zijn rekening neemt en Wilton 40 procent. Met het oog op een op handen zijnde order uit Taiwan zullen de werven op korte termijn besprekingen gaan voeren over de uitvoering daarvan.

Wilton Fijenoord leverde tien jaar geleden twee onderzeeboten van het type Sea Dragon aan Taiwan. Nadat het ministerie van economische zaken in 1988 voor de tweede keer een exportverguning weigerde voor de levering van nog eens vier onderzeeërs, moest de nieuwbouwafdeling van Wilton sluiten. Het bedrijf beschikt volgens de woordvoerder nog steeds over de benodigde kennis voor de bouw van de schepen en is ook in staat om onderdelen te bouwen en te leveren.

Bij de uitvoering van een Taiwanese order is de medewerking van Wilton nodig, omdat de werf eigenaar is van het ontwerp van de Sea Dragon. Taiwan beschikt over de bouwtekeningen van de Sea Dragon. Volgens de woordvoerder van Wilton is het de normale gang van zaken dat een opdrachtgever de tekeningen meekrijgt.