VS willen ook gedode gijzelaars terughebben

WIESBADEN- DAMASCUS, 5 DEC. De Amerikaanse regering heeft gisteren de vrijlating van Terry Anderson als laatste Amerikaanse gijzelaar verwelkomd, maar daaraan toegevoegd nu nog de stoffelijke resten van twee dode gijzelaars terug te willen. Anderson, die jubelend en ogenschijnlijk fit uit bijna zeven jaar gevangenschap terugkeerde, is inmiddels voor medisch onderzoek in het Duitse Wiesbaden aangekomen.

De resten die Washington terug wil hebben, zijn die van CIA-man William Buckley en kolonel der mariniers William Higgins. Buckley werd in 1985 in gevangenschap doodgemarteld, Higgins is in 1989 hetzij bij een ontsnappingspoging gedood dan wel door zijn ontvoerders opgehangen. “Deze twee mannen hebben hun leven gegeven voor datgene waarin zij geloofden”, zei president Bush.

Een Amerikaanse functionaris onderstreepte dat Iran ook blijft staan op de lijst van landen die internationaal terrorisme steunen. Ondanks de vrijlatingen “is het nog steeds een terroristische staat en dat is niet veranderd”, aldus de woordvoerder van het Witte Huis. De woordvoerster van het State Department op haar beurt wilde de mogelijkheid van Amerikaanse justitiële stappen tegen de ontvoerders niet uitsluiten.

Van diverse zijden is gemeld dat de betrokken landen in het kader van de regeling van de gijzelaarscrisis zijn overeengekomen de ontvoerders ongemoeid te laten. Maar ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, die zich de afgelopen zomer met het gijzelaarsdossier belastte, ontkende gisteren het bestaan van zo'n overeenkomst.

Pag 4:

Anderson blij en vol energie

Anderson zag er gisteren op zijn eerste persconferentie in Damascus vrolijk en vol energie uit,. “Jullie kunnen je niet voorstellen hoe blij ik ben jullie te zien”, zei hij tot zijn verzamelde collega's. Op een vraag hoe hij wat hem zijn gevangenschap had doorgebracht, antwoordde hij: “mijn metgezellen - ik had geluk doordat ik de meeste tijd andere mensen bij me had - mijn geloof, koppigheid”. “Je doet gewoon wat je moet doen. Je wordt elke dag wakker en je haalt ergens de energie vandaan, zelfs waneer je denkt dat je die niet meer hebt. En je komt de dag door en dat doe je dag na dag.” Andersons medegijzelaars, onder wie de Amerikaan Thomas Sutherland, de Ier Brian Keenan en de Brit Terry Waite, hebben allen Andersons innerlijke kracht geprezen.

Een andere Amerikaanse ex-gijzelaar, Alann Steen, heeft een permanente hersenbeschadiging aan zijn gevangenschap overgehouden, aldus een Amerikaanse militaire arts in Wiesbaden waar ook Steen zich nog bevindt. Steen, die eerder deze week werd vrijgelaten, is aan het begin van zijn gijzeling ernstig door zijn ontvoerders mishandeld “omdat hij zich niet goed gedroeg”. Steen heeft de rest van zijn leven medicijnen nodig om black-outs te voorkomen. (Reuter, AP, AFP)