Vernieuwing monument bij Apeldoorn

APELDOORN, 5 DEC. Er komt een nieuw oorlogsmonument bij de Woeste Hoeve in Apeldoorn, waar op 8 maart 1945 117 mensen werden gefusilleerd door de Duitsers ter vergelding van een aanslag op de hoge SS'er Rauter. Het monument, waarop de namen van alle gefusilleerden zullen staan, gaat 110.000 gulden kosten.

De fusillade bij de Woeste Hoeve was onderdeel van een Duitse vergeldingsactie (ook in Amsterdam en Utrecht en op de Waalsdorper duinen en bij Kamp Amersfoort) waarbij 263 Nederlanders de dood vonden. De aanslag op Rauter had plaats bij de Woeste Hoeve, maar was een vergissing van de betrokken verzetsgroep. Die had een Duitse vrachtwagen willen kapen. Rauter bleef ongedeerd, twee begeleiders werden gedood.

Direct na de oorlog plaatsten nabestaanden van gefusilleerden een houten kruis bij de Woeste Hoeve. Dat werd in 1979 vervangen, terwijl toen ook de omgeving enigszins werd aangepast. In het nieuwe monument zal het houten kruis nog steeds een centrale rol spelen. Er wordt een "omgevingskunstwerk' omheen gebouwd van de Apeldoornse kunstenaar T. Verrips en achter het kruis komt een glasplaat te staan, waarop de namen komen van de gefusilleerden. Het monument wordt gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en het ministerie van WVC. Het monument moet voor de dodenherdenking op 4 mei gereed zijn.