Veilige enveloppen

Nederland wordt steeds onveiliger. Volgens recente schattingen lijdt de Nederlandse samenleving jaarlijks acht miljard gulden schade als gevolg van diefstal en inbraak. Zo'n vier miljard gulden komt voor rekening van het bedrijfsleven, zes procent van de totale winst van alle Nederlandse ondernemingen.

De beveiligingsindustrie maakt dan ook een bloeitijd door. De markt voor veiligheidssloten, slow-whoop sirenes, gepantserd glas, rolluiken, zwaailichten, veiligheidsfolie, kogelvrije balies en auto's voor "kidnap-gevoelige cliënten' is nog lang niet verzadigd. Uit een onlangs door het ministerie van justitie gehouden enquête blijkt dat slechts 37 procent van de Nederlandse bedrijven beveiligd is, zeventien procent is totaal niet "alert'.

Vooral de kleine fraude tiert welig. Bij Ahold lekten in het verleden zelfs zoveel vertrouwelijke stukken uit, dat men voor interne postbezorging voortaan alleen nog maar "veiligheidsenveloppen' gebruikt. Hoe eenvoudig het is om een normale dichtgelijmde papieren envelop te openen, demonstreert marketingmanager Maarten van Raalten van Bührmann-Ubbens Papier uit Zutphen. Een spuitbuis met koelmiddel zorgt ervoor dat de lijm al na enkele seconden loslaat. Zodra de lijm weer op temperatuur is gekomen, kan de envelop "onbeschadigd' worden dichtgeplakt. Maar ondertussen is wel het vertrouwelijke document gelezen of, erger, ontvreemd. Afkoelen is overigens niet de enige manier om pakjes en enveloppen ongezien te openen: met verhitting, zuren of oplosmiddelen lukt het vaak ook.

Twee Nederlandse bedrijven, Intracon uit Werkendam en Holland Mounting Systems uit Sassenheim, leveren in Engeland vervaardigde veiligheidsenveloppen waarop de tekst "void' (ongeldig) zichtbaar wordt zodra iemand de groene lijmstrook probeert te verbreken. Met hitte, koude, oplosmiddelen of voorzichtigheid krijgt men deze enveloppen niet ongezien open. Intracon - gespecialiseerd in waardetransportkoffers - levert gekleurde of transparante enveloppen met dubbele las aan de zijkant, veiligheidsbedrukking op de lasnaad, gematteerde vlakken om op te schrijven, doorlopende nummering en een individuele barcode per zak en op de afscheurstroken.

Holland Mounting Systems vertegenwoordigt het bedrijf K.C.L. Cambridge, een onderneming die haar eigen bedrijfsgeheimen afschermt door "strenge bewaking, videotoegangscontrole en het vernietigen en herverwerken van bedrukt afval'. In Cambridge worden verschillende veiligheidsenveloppen ontwikkeld, variërend van zelf-verzegelende polyethyleen-enveloppen, waarin baar geld, juwelen, edele metalen, vertrouwelijke papieren en waardevolle produkten kunnen worden vervoerd, tot supersterke "sealbags' voor buitengewoon harde of scherpe voorwerpen als diamanten of munten. Een systeem van afscheurbare overdrachtsstroken maakt ontvangst- en uitgiftelijsten en ander moeizaam administratief werk overbodig.

"De enveloppen beschermen tegen onnodige verdenking omdat kan worden aangetoond dat op ieder moment in het behandelingstraject de inhoud van de envelop onaangeraakt is gebleven', zegt Hans K. Koper van Holland Mounting Systems. De markt voor veiligheidsenveloppen is groot: veiligheids- en transportbedrijven, diamant- en goudhandelaren, overheidsinstanties en ambassades, examencommissies en plaatselijke overheden, politie en justitie en ziekenhuizen en hotels. K.C.L. werkt aan een nieuwe generatie lijmstroken, die bij misbruik automatisch verkleuren.

De origineelste toepassing komt echter van de firma Bührmann-Vromen Verpakking: veiligheidsstroken met een hologram. Als zodanig zijn de van scheurbestendig poly-ethyleen of bruin kaftpapier vervaardigde enveloppen niet uniek: ze hebben een permanent zelfklevende sluiting, dubbelsterke naden die bestand zijn tegen extreme belasting en een doorlopende nummering, maar het verschil is dat de lijmstrook bestaat uit een zeer dunne folie met hologram. Dat hologram kan uit voorraad worden aangeleverd, maar de klant kan ook zijn eigen hologram laten maken, al kost hem dat wel 12.000 gulden. Maar dan heeft hij wel een strook die niet valt na te maken en zonder beschadiging onmogelijk kan worden verwijderd. Bührmann wil het hologram in de toekomst ook gaan verwerken in verpakkingen van compact discs.

    • Jan Libbenga