Van Breukelen pleit voor rust bij Oranje

THESSALONIKI, 5 DEC. Als een van de weinige spelers van het Nederlands elftal ging Hans van Breukelen omstreeks middernacht naar bed. Het merendeel van Oranje stapte in taxi's om na de geflatteerde overwinning op Griekenland (0-2) de kwalificatie te vieren voor het Europees kampioenschap in Zweden.

Zij lieten het feestje van de KNVB na het optreden van een buikdanseres voor wat het was en zochten een dancing op in het veel lager gelegen Thessaloniki. Maar Van Breukelen bleef in het spelershotel op de berg in het verlaten plaatsje Panoroma waar de internationals zich de afgelopen dagen konden vergapen aan een indrukwekkend uitzicht. “Ik houd niet van stappen”, verklaarde de 35-jarige Van Breukelen zijn afwijkende gedrag. “En bovendien wil ik me nu al weer voorbereiden op FC Utrecht-PSV van komende zondag.”

Het is misschien wel aan die professionele instelling te danken dat Van Breukelen gisteren in zijn 65ste interland het Nederlands elftal met twee katachtige reacties in de wedstrijd hield. We schrijven de dertigste minuut van de eerste helft. Ronald Koeman krijgt zijn gebruikelijke black-out. Michels: “Dat schijnt hij tegenwoordig elke wedstrijd te hebben, ook bij Barcelona, en hij put daar nog inspiratie uit ook.” De libero speelt onzorgvuldig terug op zijn doelman waarna Van Breukelen met twee fantastische reflexen zowel een inzet van sterspeler Saravakos als van Tsiantakis stopt. “Ik bleef op m'n benen staan. Als ik dat niet had gedaan was het tweede schot een doelpunt geweest”, beseft Van Breukelen, terwijl "een Trio Hellenique' hem op het KNVB-partijtje overstemt met oubollige muziek.

De twee reddingen bleken later van cruciaal belang voor het verdere verloop van de wedstrijd. Tegen de verhouding in - ook Witschge zou nog een keer te zacht terugspelen, waarbij Van Breukelen weer attent reageerde - scoorde Bergkamp nog voor rust 1-0. En in de tweede helft bleef Nederland overeind omdat de Grieken moedeloos werden van de verprutste kansen. Na een sluw passje van Van Basten kon Blind in de voorlaatste minuut zelfs nog 2-0 inkoppen. De defensieve blunders van Nederland werden door de Grieken dus, mede door toedoen van Van Breukelen, niet afgestraft.

De sluitpost van PSV zal in Zweden net als nog een aantal internationals waarschijnlijk voor het laatst deelnemen aan een groot internationaal toernooi. De hamvraag luidt dan ook: kunnen zij zich nog een keer opladen voor een dergelijke krachttoer? Van Breukelen: “Het zal heel moeilijk worden weer zo'n kunstje te flikken als in '88. Maar na deze interland en die tegen Portugal heb ik eindelijk weer het idee dat deze groep naar elkaar toegroeit. Michels is een man die een bepaalde sfeer kan kweken waardoor de individuele kwaliteiten straks misschien boven komen drijven. Ik vind het van het grootste belang dat de KNVB nu trainingsstages gaat plannen. De meeste internationals spelen toch al geen Europa Cup meer. Dan moet het toch mogelijk zijn om op dinsdag en donderdag in Zeist met een groepje te trainen? Daarnaast zou je oefeninterlands moeten spelen tegen landen als België, Wales of Ierland. Dat zijn ideale sparringpartners.”

Ook Ruud Gullit uitte gisteren de wens naast de al geplande duels met Joegoslavië, Argentinië en Frankrijk nog meer wedstrijden te spelen. Kennelijk rammelt het tactisch concept in de ogen van de spelers nog aan alle kanten, of is men ontevreden over de uitvoering. In elk geval lijkt de strategie van het EK'88 en het WK'90 niet meer toegesneden op het voetbal anno 1992.

Van Breukelen: “Het systeem van '88 was gebaseerd op het sleurwerk van Ruud Gullit. Dennis Bergkamp kan die rol overnemen, maar hij is toch een ander type voetballer. De wedstrijd tegen Polen heeft ons nog eens duidelijk gemaakt dat je tegenwoordig niet meer te aanvallend kan spelen. Het enige dat het internationale voetbal nog leuk maakt is de spanning. Elke ploeg creëert in een wedstrijd nooit meer dan drie of vier kansen. De goals ontstaan heel vaak uit dode momenten, dus corners of vrije trappen. Michels zal voor een goed raamwerk moeten zorgen, dat hierop is afgestemd.”

Meer spelers in Oranje delen de mening van Van Breukelen. Ronald Koeman bijvoorbeeld: “Het resultaat is heilig. Ik vind het minder leuk geworden. Je kunt tegenwoordig niet al je individuele kwaliteiten in je team meer uitbuiten.” Hij ziet geen uitgesproken favoriet voor de titel. Zijn broer Erwin tipt twee landen, Frankrijk en Joegoslavië. “Met name de Joegoslaven hebben wereldvoetballers. Het EK van volgend jaar kent een sterkere bezetting dan het toernooi van vier jaar geleden. Tegen de Engelsen, Fransen en Joegoslaven kunnen we aanvallend voetballen. Maar tegen de Duitsers, die over veel fysiek geweld en loopvermogen beschikken, zullen we toch wat anders moeten verzinnen”, meende de verdedigende middenvelder die gisteren vanuit het publiek een muntstuk van tien drachmen op zijn hoofd kreeg geworpen. “Die bewaar ik voor m'n vakantie volgend jaar.”

Het sectiebestuur betaald voetbal gaat vanavond al in conclaaf voor de samenstelling van het EK-bureau. Er moeten hotels worden geboekt in Göteborg, waar Nederland komt te spelen en waar Rinus Michels vorige week enkele dagen voor de Duitsers al een kijkje is gaan nemen. Daarnaast dient de bond ook zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de aanstelling van de nieuwe bondscoach. De opvolger van Michels treedt na het EK in dienst. De Cruijff-lobby lijkt al weer op gang te komen. Van Breukelen houdt zijn hart vast. “Er is nu anderhalf jaar rust rondom Oranje. Laten we die lijn doortrekken, want anders gaan we op het EK weer naar de haaien. Alles wat er voor het wereldkampioenschap is gebeurd moet een les zijn geweest. We hebben ons toen voor een karretje laten spannen. We moesten stemmen om de KNVB sterk te laten staan in een rechtszaak tegen Libregts. Zowel binnen als buiten de spelersgroep werden krachten gemobiliseerd om Cruijff in het zadel te helpen. Daardoor bleef er weinig respect voor elkaar over. De onderlinge belangen begonnen immers de overhand te krijgen. Ik denk toch dat veel spelers van dat spel hebben geleerd. Zij zullen zich niet meer zo laten meeslepen als toen.”

Van Breukelen pakt zijn sleutel en maakt aanstalten om naar boven te gaan. Zijn slapie en reservekeeper Joop Hiele staat naast hem, niet in trainingspak zoals de eerste doelman van Oranje, maar in vrije tijdskleding. “Hans, laat je een lichtje aan in de badkamer voor als ik thuiskom?”

    • Erik Oudshoorn