Rootliep blijft tot z'n zestigste bij Nedlloyd

ROTTERDAM, 5 DEC. H. Rootliep, voorzitter van de raad van bestuur van Nedlloyd, zal niet aftreden voordat hij in oktober 1993 zestig jaar wordt. Dit heeft de woordvoerder van het Rotterdamse transportconcern bevestigd.

Rootliep zei dit gisteren tegen de Britse scheepvaartkrant Lloyd's List International. Hiermee spreekt hij geruchten tegen dat de benoeming van de Noor Torstein Hagen tot commissaris afhankelijk is van het vervroegde aftreden van Rootliep. Hagen heeft 27 procent van de aandelen van het Rotterdamse transportconcern in bezit via beleggingsmaatschappij Marine Investments. Bovendien claimt hij dat andere aandeelhouders die een kwart van de aandelen in handen hebben, hem steunen. De centrale ondernemingsraad heeft ook een niet nader genoemde kandidaat voor benoeming aanbevolen.

De commissie van aandeelhouders, die de aandeelhouders vertegenwoordigt in deze kwestie, liet begin deze week weten dat Nedlloyd uiterlijk 9 december een besluit over de twee vacatures in de raad genomen moet hebben. Volgens de aandeelhouders duurt de hele kwestie al veel te lang. De beslissing is al twee keer uitgesteld. Nedlloyd heeft kennis genomen van het verzoek van de aandeelhouderscommissie, maar er niet op gereageerd. Nedlloyd wil niet zeggen wanneer de raad zich uitspreekt.

Mr.R.A.E. de Haze Winkelman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die als woordvoerder van de aandeelhouderscommissie optreedt, vindt dat deze mededeling van Rootliep er in feite niet veel toe doet. “Alles hangt nu van de commisssarissen af, die moeten nu de knoop doorhakken.”

De raad van commissarissen van Nedlloyd vergaderde vorige week en liet alleen weten dat het overleg met Hagen zal worden voortgezet om “tot een vertrouwenwekkende en constructieve samenwerking te komen.”

Hagen probeert al geruime tijd een post in de raad van commissarissen te krijgen. Op de aandeelhoudersvergadering begin dit jaar presenteerde hij een plan waarin hij aangeeft hoe Nedlloyd weer gezond gemaakt moet worden. Hij vindt dat Nedlloyd zich sneller moet terugtrekken op de kernactiviteiten: wegtransport en containerlijnvaart.