Requim van Mozart drie maal op de tv

BBC 2, 22.00-23.00 uur

Vandaag, de dag dat Wolfgang Amadeus Mozart tweehonderd jaar geleden op 35-jarige leeftijd in Wenen overleed, wordt zijn destijds onafgemaakt achtergebleven Requiem drie maal op de tv uitgezonden. Alsof het vanuit den hoge is gecoördineerd, zijn ze achter elkaar te zien. Men moet daartoe wel naar buitenlandse zenders kijken en luisteren, want in Hilversum denkt men dat Nederland vandaag alleen maar belangstelling heeft voor Sinterklaas. De NOS zal er tezijnertijd wel aandacht aan besteden. Tweehonderd jaar geleden waren de Hollanders ook al te laat: Mozart werd uitgenodigd naar ons land te komen maar de invitatie kwam aan toen hij net dood was.

In Wenen, in de Stephansdom waar destijds ook de rouwdienst voor Mozart werd gehouden, leidt Sir Georg Solti de Wiener Philharmoniker en het Staatsoperakoor in het door Mozarts leerling Franz Xaver Süssmayr voltooide Requiem. Solisten zijn Arleen Augér, Cecilia Bartoli, Vinson Cole en René Pape. (Duitsland 3-West en Nord, 19.00-21.00 uur).

Aansluitend zendt de Belgische tv een uitvoering van het Requiem uit in de Brusselse St. Michielskathedraal, waar Eric van Nevel Concerto Currende dirigeert. Solisten zijn hier Marie-Noëlle de Catelaye, Axel Köhler, Gerd Türck en Brian Rainer Cook. (BRT 2, 21.00-21.50 uur.)

Daarna leidt John Eliot Gardiner in Barcelona het Requiem in het Palau de la Musica Catalana, een fameuze concertzaal in de modernistische stijl van rond de laatste eeuwwisseling. Bij The English Baroque Soloists en het Monteverdi Choir zingen Barbara Bonney, Anne-Sofie von Otter, Anthony Rolfe Johnson en Alistair Miles.

    • Pietje Pukl