Paul Goossens gaat weg als hoofdredacteur De Morgen

BRUSSEL, 5 DEC. Paul Goossens, de hoofdredacteur van het Vlaamse socialistische dagblad De Morgen, heeft zijn functie als hoofdredacteur neergelegd. Hij wordt opgevolgd door Piet Piryns, sinds 1989 plaatsvervangend hoofdredacteur en daarvoor tien jaar redacteur bij Vrij Nederland.

Als reden om zijn functie neer te leggen noemt Paul Goossens dat mensen zich niet aan een functie moeten vastklampen en dat hij er behoefte aan heeft om, bevrijd van de dagelijkse energievretende beslommeringen, als onafhankelijk publicist zijn stem te laten horen. Goossens zal voortaan een wekelijkse politieke column voor De Morgen schrijven.

Behalve voor insiders kwam de beslissing van Goossens volkomen onverwachts. Na dertien jaar moeizame strijd om de in 1978 opgerichte krant financieel boven water te houden wordt sinds september dit jaar een lichte winst gemaakt, terwijl de oplage is gestabiliseerd op 30.000 exemplaren.

Goossens voerde gisteren als tweede reden voor zijn aftreden als hoofdredacteur de verkiezingsuitslag van 24 november aan, toen het rechts-extremistische Vlaams Blok een grote overwinning boekte in de Vlaamse steden. “Ik ben geschrokken van wat op 24 november is gebeurd, dat is een probleem waarvoor iedereen verantwoordelijkheid moet nemen”, zei hij gisteren.

Onder Piet Piryns, die gisteren aankondigde dat de politieke lijn van het dagblad zal worden voortgezet, zal de krant, naar wordt verwacht, een meer Angelsaksisch karakter krijgen. Stond bij Paul Goossens vooral het Franse Libération als model voor ogen, bij Piryns zal dat eerder The Independent zijn.

    • Frits Schaling