Ondanks afzeggingen kan "Antwerpen' toch droomfinale krijgen

ANTWERPEN, 5 DEC. Het zit er nog steeds in dat het ECC-toernooi van Antwerpen de bezetting van de finale van de grote concurrent Bercy-Parijs evenaart. Daar stonden Pete Sampras en Guy Forget tegenover elkaar met Forget als uiteindelijke winnaar.

Sampras toonde gisteren op de weg terug te zijn na de schokkende nederlagen tegen zowel Leconte als Forget het afgelopen weekeinde in de Davis-Cupfinale in Lyon. Hij versloeg de door Martin Simek begeleide Jonas B. Svensson met 6-4 6-4, waarbij vooral de laatste slagenwisselingen de moeite van het bekijken waard waren. “Er was mij veel aan gelegen mijn scherpte zo snel mogelijk terug te vinden”, bekende de ATP-wereldkampioen.

De afgelopen dagen had Sampras ruim gelegenheid bij zichzelf te rade te gaan, wat in Lyon fout ging. Hij hield zich zover mogelijk van de tennisbaan verwijderd en er was geen coach om hem tot enige trainingsarbeid aan te zetten. Hij brak voor de derde keer met zijn coach Joe Brandi. Naar het zich laat aanzien deze keer definitief.

“We waren twee jaar samen. Dan heb je elkaar op een gegeven moment niet zoveel meer te zeggen. Ik denk dat ik nu zover ben dat ik geen fulltime-coach meer nodig heb. Hooguit iemand die me helpt bij de Grand Slamtoernooien.” Daarbij denkt hij aan één van de Gulliksons. Van wie Tom waarschijnlijk buiten beeld blijft omdat die aan Capriati is verbonden.

Davis Cup spelen is moeilijker dan een Grand-Slamtitel winnen. Daar is Sampras nu wel achter. “Je speelt voor je land, dat legt een extra druk op je. Als ik eerder in die situatie was geweest, zou het me misschien niet zijn overkomen, dat ik zo onder mijn niveau bleef. Nu blijf ik zitten met het gevoel, dat ik mijn maten heb laten zakken.” Maar de overwinning vorig jaar op Flushing Meadow zou hij er niet voor willen inruilen. “Dat is een ervaring geweest, die niemand mij ooit zal kunnen afnemen.”