Nieuwe schouwburg in Mechelen

TheaterTeater. Begijnenstraat 19, 2800 Mechelen. Inl 09-3215203780. Op 10 dec (20u) is de voorstelling van TheaterTeater ook te zien in Zwolle (Odeon). Inl 038-218500.

Vlaanderen heeft er sinds het begin van dit seizoen een gesubsidieerd theatergezelschap bij. Het heet TheaterTeater en werd al in 1985 in Mechelen opgericht door acteur-regisseur Jappe Claes, die uit onvrede met het gevestigde toneelbestel met een handvol enthousiaste amateurs begon te werken. Het gezelschap speelde op de meest onmogelijke plaatsen in de stad. TheaterTeater debuteerde in een zaaltje boven het bekende café van biljartkampioen Raymond Ceulemans. Tussen 1986 en 1990 speelden Claes en compagnie in een leegstaand fabriekspand in Nekkerspoel, een arbeiderswijk van Mechelen. De belangstelling voor de produkties was groot, TheaterTeater werd steeds vaker uitgenodigd in bekende zalen in Vlaanderen en Nederland.

En nu is TheaterTeater erkend door de subsidiërende overheid. Bovendien stelde een gulle sponsor een prachtig pand in een onooglijk, donker steegje aan de voet van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal beschikbaar. Begin deze eeuw was het een danszaal, in de jaren vijftig kende iedere Mechelaar de Ciné-Studio als seksbioscoop. Onder leiding van architect Luc Dhooghe werd het gebouw, dat tientallen jaren leeg stond, opgeknapt tot een van de fraaiste schouwburgjes van de lage landen. Blikvanger van de centrale, rechthoekige en hoge ruimte is een doorlopende balkonrichel met een verfijnde, art deco-achtige ornamentiek. De grootste troef van de gezellige zaal is de multifunctionaliteit: de vlakke vloer van beton en parkethout, de drie tribunes op wielen (die plaats bieden aan maximum 162 toeschouwers) en de verrijdbare lichtbruggen op het balkon maken het mogelijk de indeling van de zaal per produktie aan te passen.

Kortgeleden werd de schouwburg officieel geopend. In een regie van Jappe Claes en Pol Dehert speelt TheaterTeater op amusante wijze "Toen er paniek uitbrak in het collectieve onderbewustzijn'. Het stuk van de Zweedse Kristina Lugn was twee jaar geleden al te zien bij De Voorziening in Groningen, toen Pol Dehert daar artistiek leider was. Dehert is na allerlei omzwervingen teruggekeerd naar zijn geboortestad Mechelen.

    • Edward van Heer