Na koopvlaag van twee dagen weer lagere koersen

AMSTERDAM, 5 DEC. Na de lichte vlaag van kooplust op dinsdag en gisteren was het vandaag erg stil op het Damrak. Op de buitenlandse beurzen overheerste eveneens malaise. In New York, Tokio en Londen noteerden de aandelenkoersen lager en ook de dollar verloor enig terrein.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen lager in reactie op koersverliezen op Wall Street en in Londen. De EOE-index (slot gisteren: 274,84) was na 20 minuten 0,94 punt lager. Om 13.00 uur bedroeg het verlies 2,03 punten.

De aankondiging dat de Bundesbank tegen het einde van de middag een persconferentie zou houden, veroorzaakte enige nervositeit bij handelaren. De EOE-index moest daarop direct terrein prijsgeven. “Ach, twee weken geleden was de angst voor een renteverhoging ook groot, maar nadat er niets aan de hand bleek te zijn schoten de koersen met dubbeltjes omhoog”, relativeerde een handelaar, die er vanuit ging dat ook nu de Bundesbank niet tot een renteverhoging zou besluiten. “De stijging van de inflatie in Duitsland valt mee, bovendien staat de dollar weer lager. Dat maakt een renteverlaging door de Fed (het stelsel van Amerikaanse centrale banken - red.) waarschijnlijker. De Duitsers hoeven dan zelf niet in actie te komen.”

De meeste actieve fondsen boekten direct na opening verlies, maar de omzetten waren zeer laag. “Er is absoluut geen interesse. Ik verwacht niet dezelfde ontwikkeling als gisteren”, aldus een handelaar. Aan de optiebeurs gerelateerde vraag duwde gisteren de EOE-index één punt hoger, maar zelfs deze impuls leek vandaag afwezig.

De enige winnaar onder de hoofdfondsen was het onroerend-goedaandeel Rodamco. Berichten als zou naast de beoogde samenwerking met het ABP ook worden gedacht aan enigerlei vorm van samenwerking met het pensioenfonds PGGM konden niet worden bevestigd. De koers steeg 1,10 gulden tot 57,40.

De verzekeringsgroep Amev, voor 50 procent eigenaar van het Nederlands-Belgische concern Fortis, kwam later vandaag met de resultaten over het derde kwartaal. Het aandeel Amev startte de dag met een verlies van zeventig cent op 50,30 gulden, maar het nieuws dat een levensverzekeringspoot van Fortis in Groot-Brittannië is verkocht zorgde weer voor wat vraag. Omstreeks het middaguur was het verlies beperkt tot een dubbeltje.

De grootste stijger vanmorgen was het noodlijdende Medicopharma, door het beursbestuur op het strafbankje geplaatst. Gisteren gingen maar liefst zo'n 400.000 stukken om, terwijl de gemiddelde dagomzet dit jaar iets meer dan 13.000 was. Een handelaar: “Het gaat hier om lijkenpikkers die de stukken voor een discountprijsje op pakken, gokkend dat Medicopharma in de notering blijft - Zo niet, dan zijn ze alles kwijt.”

Op de lokale markt mag tot en met maandag niet worden gehandeld in aandelen Koninklijke Machinefabrieken Grasso. Over de achtergronden van het handelsverbod tastte de hoekman volledig in het duister. Ook uit het geruchtencircuit kwam geen bruikbare informatie opborrelen. Gisteren was een aandeeltje Grasso 79,50 gulden waard. Eerder deze maand werd het dieptepunt voor het jaar bereikt: 72 gulden. In maart werd 108 gulden betaald.

Op de parallelmarkt schoof DOCdata 0,20 gulden vooruit naar 6,70. HCA won 0,80 gulden op 47. Daarentegen zag Van Melle zich 13 gulden ontgaan op 494.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street brokkelden gisteren langzaam af, gedrukt door sombere uitspraken van zegslieden in Washington over de Amerikaanse economie. De publikatie, vandaag, van de werkloosheidscijfers over november versterkte de voorzichtige houding bij beleggers. Desondanks herstelden de actieve fondsen zich in de loop van de dag enigszins. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 17,89 punten lager op 2.911,67.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen herstelden zich vanmorgen enigszins na een lagere start. Op een niveau van 2.400 punten was sprake van zogenoemde technische weerstand. De bankfondsen stonden onder druk als gevolg van naar beneden bijgestelde winstprognoses van analisten. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.423,8) was omstreeks het middaguur 14,6 punten lager.

FRANKFURT Ook Frankfurt was vanmorgen lager. De zwakke dollar, de mogelijkheid van een Duitse renteverhoging en betalingsproblemen van de Sovjet-Unie werden aangevoerd als redenen voor de lagere koersen. Net als in Londen lagen de bankfondsen onder druk, na de mededeling van de Sovjet-handelsbank dat sommige betaligen worden uitgesteld. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.560,96) was omstreeks het middaguur 11,20 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio daalden gisteren als gevolg van de vrees dat opties zouden worden uitgeoefend. Winstnemingen na de twee winstdagen eisten ook hun tol bij dunne, richtingloze handel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 210,27 punten, ofwel 0,93 procent.