Maaiende oermoeder

Eve of Destruction. Regie: Duncan Gibbins. Met: Renée Soutendijk, Gregory Hines. Amsterdam, Tuschinski 3; Den Haag, Odeon 3; Rotterdam, Cinerama 3.

Acteurs moeten ook leven en het is ze van harte vergund eens een rol aan te nemen in een tweederangs film. Omdat ze wel eens willen proberen of ze een genrefilm aankunnen, of omdat ze vinden dat hun uitstraling wat ruimer moet schijnen, of gewoon, omdat ze om werk verlegen zitten.

Zo speelde Renée Soutendijk de hoofdrol in Eve of Destruction, een doorsnee horror-thriller. Hij biedt precies wat zijn dubbelzinnige titel aangeeft: het quasi-psychologische verhaal van een "Eva', een oermoeder dus, die door een misverstand niet langer uit is op het in stand houden van onze soort, maar juist op de vernietiging ervan. Het verhaal is te onbenullig voor woorden en de vormgeving blinkt uit in botheid, met als dieptepunt de scène waarin een, niet van echt te onderscheiden, robot-afsplitsing van hoofdpersoon Eve op haar ene arm Eve's zoontje draagt, terwijl ze alles en iedereen neermaait met het automatische geweer dat ze in haar andere arm geklemd houdt.

Helaas markeerde Eve of Destruction (onder regie van Duncan Gibbins, maker van gelikte videoclips) het Amerikaanse filmdebuut van Soutendijk. Was de film er een geweest in een gevarieerde reeks van Amerikaanse Soutendijk-films, dan zou hij slechts worden vermeld als de produktie waar zij in kon debuteren omdat geen Amerikaanse actrice haar reputatie ervoor op het spel had willen zetten. Maar het werd ook de film waarmee Soutendijk - gedesillusioneerd, liet ze in interviews weten - besloot afscheid te nemen van het permanent wonen en werken in Hollywood. Dat gaf Eve of Destruction een portee waar die film geen aanspraak op maakt: Soutendijk ging naar Hollywood omdat ze in Europa geen werk kon vinden dat voldeed aan haar artistieke maatstaven en het enige wat ze daar in het Amerikaanse filmparadijs volbracht was Eve. Zoiets.

De tegenspeler van Renée Soutendijk in deze film is Gregory Hines - een mooi acteur, een briljant danser, en net zo misplaatst in dit groezelige verhaal als zij. Maar daar hoor je niemand over.

    • Joyce Roodnat