"Libië verhoort verdachten Lockerbie'

PARIJS-KAIRO, 5 DEC. De Libische autoriteiten hebben de twee mannen opgepakt die er door de VS en Groot-Brittannië van worden verdacht in 1988 een Boeing 747 van PanAm boven het Schotse Lockerbie te hebben opgeblazen. Voorts heeft Libië beloofd alle banden met terroristische organisaties door te snijden en opleidingskampen voor terroristen te sluiten. Dat althans is van Libische zijde meegedeeld temidden van toenemende Amerikaanse en Britse druk op Tripoli.

De Libische ambassadeur in Parijs, Saad Mujber, bevestigde een Arabisch krantebericht dat de twee verdachten, volgens Westerse informatie agenten van de Libische geheime dienst, voor ondervraging door een speciale rechter zijn gedetineerd. Maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat er weinig bewijs tegen hen is. De VS en Groot-Brittannië hebben hun uitlevering geëist, maar de Libische leider Gaddafi heeft dat afgewezen met het argument dat er geen uitleveringsverdrag met de twee landen is. Wel heeft hij zich bereid verklaard de beschuldigden te laten berechten, mocht daartoe aanleiding zijn, of een onafhankelijk internationaal onderzoek te laten houden.

De krant Asharq al-Awsat meldde tevens dat in Libië ook verscheidene verdachten zijn aangehouden die door Frankrijk worden gezocht in verband met een bomexplosie in een Frans vliegtuig dat in 1989 boven Niger neerstortte. Mujber kon dat echter niet bevestigen. Libië heeft overigens elke regeringsbetrokkenheid bij de aanslagen ontkend.

De Britse onderminister van buitenlandse zaken Douglas Hogg vertelde gisteren in Kairo dat Libië had beloofd alle banden met terreurgroepen, met inbegrip van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), door te snijden. Gaddafi had hem via Kairo ook laten weten dat hij bereid is terrorisme als politiek wapen af te zweren. De Libische leider heeft zo'n belofte echter al vele malen gedaan, en Hogg reageerde afwachtend: “Ik twijfel er niet aan dat kolonel Gaddafi een ongerust man is en dat hij dergelijke verklaringen uitgeeft omdat hij een ongerust man is”. De Britse onderminister reist op het ogenblik door het Midden-Oosten om de Britse zaak tegen Libië uit te leggen. Libië op zijn beurt probeert de regio aan zijn kant te mobiliseren. (Reuter, AP)