In voorronden van WK voetbal 38 deelnemers uit de Europese zone

NEW YORK, 5 DEC. Het Nederlands elftal is voor de loting van de Europese voorronden van de wereldtitelstrijd in 1994, komende zondag in het Madison Square Garden in New York, terechtgekomen in 'waardeschaal' twee.

Daar zitten verder Joegoslavie, Tsjechoslowakije, Schotland, Oostenrijk en Ierland in. Oranje kan die landen dus niet treffen in de kwalificatie. Groep een bestaat uit Italie, Engeland, Spanje, Belgie, de Sovjet-Unie en Frankrijk. Duitsland is als wereldkampioen al zeker van ddelneming. Er worden zes 'Europese' poules geformeerd waarvan de nummers een en twee zich plaatsen voor de eindronde in de Verenigde Staten.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de indeling gemaakt op grond van de resultaten tijdens de laatste drie WK's, waarbij het laatste toernooi in Italie zwaarder meetelde dan de evenementen in Spanje en Mexico. Voor de landen die niet aan eindtoernooien meededen, werden de resultaten tijdens de voorronden in rekening gebracht. De FIFA bepaalde dat de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, waarvan de onafhankelijkheid is erkend door de Verenigde Naties, mogen meedoen aan de kwalificatie. De Baltische staten zijn ingedeeld in de laagste waardeschaal zes. Andere gegadigden, zoals de Oekraine, Kroatie en Georgie nemen niet deel, vertelde secretaris Blatter gisteren in New York. Hun positie komt ter sprake tijdens het komende FIFA-congres in juni.

Het aantal deelnemers aan de Europese kwalificatie is 38, zes meer vergeleken met de voorronde voor het WK'90 in Italie. Nieuw zijn verder de Faroer en San Marino, die al een EK-voorronde afwerkten, Liechtenstein en Israel. Oost-Duitsland viel door de eenwording af als deelnemer.

De volledige indeling: Schaal 1: Italie, Engeland, Spanje, Belgie, Sovjet-Unie en Frankrijk Schaal 2: Joegoslavie, Tsjechoslowakije, Nederland, Schotland, Oostenrijk en Ierland Schaal 3: Roemenie, Denemarken, Polen, Hongarije, Portugal en Zweden Schaal 4: Noord-Ierland, Bulgarije, Zwitserland, Noorwegen, Griekenland en Wales Schaal 5: Turkije, IJsland, Finalnd, Albanie, Malta en Cyprus. Schaal 6: Luxemburg, Liechtenstein, San Marino, De Faeroer, Estland, Letland, Litouwen en Israel (AFP/DPA)