Heineken verkoopt bedrijven in Spanje

ROTTERDAM, 5 DEC. Heineken wil de Spaanse brouwerijen in Zaragoza en mogelijk ook in Cordoba afstoten. Het aantal brouwerijen van Heineken in Europa kan daarmee terug lopen van 21 tot 19.

Dit heeft het concern vanochtend bevestigd.

Terwijl Heineken in Europa inkrimpt, wil het concern uitbreiden in Azië. Vanochtend is in Vietnam het contract getekend voor de bouw van een brouwerij nabij Ho Chi Minh City in Vietnam. Heineken investeert hierin bijna 13 miljoen dollar.

De Spaanse brouwerijen die Heineken wil afstoten, zijn onderdeel van El Aguila. Hierin heeft Heineken een aandeel van 52 procent. El Aguila heeft behalve in Zaragoza en Cordaba ook brouwerijen in Valencia en Madrid. Deze brouwerijen wil Heineken behouden. Het Spaanse bedrijf heeft een jaaromzet van bijna 800 miljoen gulden. Bij El Aguila werken 2.700 werknemers.

Volgens Heineken moeten in Spanje brouwerijen worden afgestoten, omdat de Spaanse biermarkt krimpt. Een argument voor de sluiting is dat de rentabiliteit van de Spaanse brouwerijen, volgens Heineken, opgevoerd kan worden. De winst van de bedrijven is teruggelopen tot enkele miljoenen guldens per jaar.

Heineken zal het belang in de Vietnamese brouwerij onderbrengen bij Asia Pacific Breweries, een samenwerkingsverband in Singapore tussen Fraser & Neave Limited en Heineken. Asia Pacific krijgt een belang van 60 procent in de brouwerij, die de Vietnam Brewery gaat heten. De rest van de aandelen komen in handen bij de staatsmaatschappij Foodstuff Company. In totaal investeert Asia Pacific 25,5 miljoen dollar.

Heineken verwacht dat de brouwerij eind 1993 in gebruik kan worden genomen. De aanvangscapaciteit is 300.000 hectoliter. Heineken was met import uit Singapore van Tiger bier al marktleider in Vietnam.