Frankrijk verdient aan Golfoorlog

PARIJS, 5 DEC. De oorlog in de Golf om Irak uit Koeweit te verdrijven heeft de Verenigde Staten en Frankrijk geen cent gekost. Beide landen "verdienden' zelfs aan hun militaire actie, zo blijkt uit twee recente rapporten over de financiële consequenties van de operatie-Desert Storm.

Frankrijk hield ongeveer twee miljard gulden over aan de oorlog in de Golf, zo blijkt uit een rapport van een Franse parlementariër, dat gisteren is bekendgemaakt. Tegenover de 4,5 miljard franc uitgaven voor de operatie-Daguet, waaraan 30.000 man Franse troepen deelnamen, staan volgens het rapport inkomsten tot een totaal van 10,5 miljard franc. Deze inkomsten bestaan uit de financiële bijdragen die vijf landen - Koeweit, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Japan - hebben geleverd aan de Franse operatie. Saoedi-Arabie en Koeweit hebben daarnaast nog de kosten van brandstof en voeding voor de Franse troepen voor hun rekening genomen.

De Verenigde Staten hielden aan de operatie-Desert Storm tegen Irak 1,2 miljard dollar over volgens de berekeningen van het General Accounting Office (GOP), het Amerikaanse equivalent van de Algemene Rekenkamer in Nederland. Japan, Duitsland, Arabische landen en andere bevriende naties droegen 48,3 miljard dollar bij aan de kosten van de Amerikaanse militaire operatie in de Golf, die volgens het GOP 47,1 miljard dollar kostte. Op 30 september jongstleden, de laatste dag van het Amerikaanse fiscale jaar, hadden Amerika's bondgenoten 44 miljard dollar overgemaakt op een speciale bankrekening die de VS hadden geopend.

Volgens het GOP zijn de kosten van Amerika's militaire actie om Irak uit Koeweit te verjagen waarschijnlijk nog lager. Het Amerikaanse Rekenhof vermoedt dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie, de rekening wat heeft aangedikt. Zo is een post uitgaven voor verbruikte munitie opgevoerd, terwijl het om munitie ging die niet vervangen zou worden. Ook zou het Pentagon te hoge brandstofprijzen in rekening hebben gebracht.

De Franse strijdkrachten voerden sinds oktober 1990 veertien militaire en politieacties uit in Afrika, het Midden-Oosten en Peru, waarbij in totaal 20.000 militairen werden ingezet. Daarmee was volgens het Franse parlementaire rapport in totaal ongeveer twee miljard gulden gemoeid - kosten die dus met het overschot van de Golfactie kunnen worden betaald.

    • Jan Gerritsen