Economie VS slechter dan gedacht

ROTTERDAM, 5 DEC. De Amerikaanse economie zit in “echte problemen”, zo zei Marlin Fitzwater, de woordvoerder van de Amerikaanse president, gisteren, nadat het ministerie van handel in Washington bekend had gemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal niet met 2,4 procent, zoals het ministerie begin vorige maand had gezegd, maar slechts met 1,7 procent is gegroeid.

Afgelopen dinsdag nog zei Michael Boskin, de economische adviseur van de president, juist te verwachten dat het ministerie een opwaartse bijstelling van het groeicijfer voor het derde kwartaal bekend zou maken.

In tegenstelling tot wij gisteren berichtten op basis van een bericht van een persbureau, stagneert de economische groei van Japan niet. De groei in het derde kwartaal bedraagt weliswaar een magere 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal (op jaarbasis is dat 1,6 procent), maar vergeleken met het derde kwartaal van het afgelopen jaar bedraagt de groei 4,2 procent. Volgens het Japanse Economische planbureau zal de groei over heel 1991 dan ook uitkomen op 3,8 procent.