Duo-expositie Rembrandt-Lievens

LEIDEN, 5 DEC. Kroonprins Willem-Alexander heeft gisteren in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden de tentoonstelling Rembrandt en Lievens in Leiden, een jong en edel schildersduo, geopend. Van beide schilders, leerlingen van Pieter Lastman, worden ruim vijftig schilderijen, tekeningen en etsen thematisch tentoongesteld, zodat verschillen en overeenkomsten aangetoond kunnen worden.

Rembrandt deelde geruime tijd een atelier met Jan Lievens in Leiden. Een groot aantal werken zijn voor het eerst sinds zij het atelier verlieten weer terug in deze stad, waarvan aan de hand van archiefmateriaal ook een beeld uit die tijd wordt geschetst. Hoe zeer zij elkaar in artistiek opzicht naderden, blijkt uit het feit dat verschillende, aan Rembrandt toegeschreven schilderijen later van Lievens bleken te zijn.

Aan het Galgewater 24a in Leiden wordt nog een atelier nagemaakt dat is geïnspireerd op het doek De schilder in zijn atelier uit 1629. Het zal vanaf 20 december zijn te bezichtigen. In het molenmuseum De Valk in het centrum van Leiden zal te zien zijn hoe Rembrandt opgroeide in een molenaarsfamilie en in het voorportaal van het Rijksmuseum van Oudheden hangt tot maart een reproduktie van de Nachtwacht.