Celstraf wegens verduistering van geldsom HTM

LEEUWARDEN, 5 DEC. Een echtpaar uit Drachten is vandaag door de Leeuwarder rechtbank tot 15 maanden onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens verduistering van een miljoen gulden.

Het geld was van de Haagse vervoermaatschappij HTM. Die maakte het abusievelijk over op de giro van het echtpaar in plaats van op die van de gemeente Den Haag. De 65-jarige man en zijn 60-jarige vrouw ontvingen in maart 1989 een bijschrijving van ruim 720.000 gulden op hun girorekening. In de twee jaar daarna volgden nog drie bijschrijvingen; in totaal werd zo bijna een miljoen gulden ten onrechte bijgeschreven. Noch de HTM noch de gemeente Den Haag merkte de fout op. Pas na verloop van tijd kwamen ze er achter. Toen had het echtpaar het bedrag inmiddels grotendeels uitgegeven. Wel werd bij hen voor drie ton aan spaarbrieven aangetroffen. Het echtpaar zou verder ruim vier ton vergokt hebben in het illegale gokcircuit. De officier van justitie vermoedt echter dat het geld op een buitenlandse rekening is gestort en eiste twee weken geleden tegen de man en de vrouw respectievelijk vijftien en twaalf maanden cel.