Burgermeester wil hand van Schwarzkopf niet schudden

BERGEN, 5 DEC. Een “anti-held” noemt burgemeester J. Ritsema (60) van het Noord-Hollandse Bergen de gepensioneerde generaal H. Norman Schwarzkopf. “Een generaal die 100.000 doden op zijn naam heeft staan, moet je niet als een held binnenhalen. In ieder geval geef k hem geen hand.”

De PvdA-burgemeester weigerde een ontmoeting met Schwarzkopf, die gisteren in Bergen was om een organisatie-bureau te openen. “Als hij gewoon de Amerikaanse meneer Schwarzkopf was geweest, had ik geen bezwaar gehad. Sinterklaas geef ik ook altijd een hand. Maar generaal Schwarzkopf komt naar Nederland om te vertellen hoe hij die doden heeft aangepakt. Daar heb ik morele bezwaren tegen.”

Ritsema, die 20 jaar de eerste burger van Bergen is, onderstreept dat hij zijn plicht als burgemeester naar behoren heeft vervuld. “Ik heb Schwarzkopf de bescherming gegeven waar hij recht op heeft. Mijn politie-apparaat van 18 man was de hele dag ontregeld. 's Ochtends ben ik nog even gaan kijken of alles in orde was, maar daarna ben ik doorgegaan met mijn dagelijkse bezigheden.”

Ook de uitnodiging om mee te gaan naar het Evoluon in Eindhoven, waar Schwarzkopf een lezing gaf over leiderschap, sloeg de burgemeester af. “De generaal symboliseert de Westerse overwinning in de Golfoorlog: een oorlog waar het Westen schuld aan had. Eerst hebben we Irak vol wapens gepompt in ruil voor olie, daarna hebben we er onze wapens uitgetest. Schwarzkopf deed als aanvoerder van de geallieerde troepen gewoon zijn werk, maar je moet zeker geen held van hem maken.”