Argentinië wacht op grootse beursemissie

De Argentijnse effectenbeurs, dit jaar de snelst groeiende beurs ter wereld, moet deze maand een krachtige impuls krijgen met de aandelen in het eerste geprivatiseerde staatsbedrijf.

Het staatsbelang van dertig procent in Telefónicade Argentina, de geprivatiseerde staatstelefoonmaatschappij, wordt verkocht aan plaatselijke beleggers en via een door de Amerikaanse effectenmakelaar Merrill Lynch gecoördineerde internationale "private placement' aan buitenlanders . Men verwacht dat die activiteit tegen Kerstmis tegen de 650 miljoen dollar zal hebben opgeleverd.

In Argentinië, de Verenigde Staten en Europa is ter ondersteuning van de aandelenverkoop een "road show' in gang gezet (een reeks van financiële presentaties) waarvan de laatste op 8 december in Londen zal worden gehouden.

Naar verwachting zullen in de komende jaren als gevolg van verdere privatiseringen aandelen ter waarde van vier à vijf miljard dollar naar de beurs van Buenos Aires worden gebracht.

In april van dit jaar nam het koersgemiddelde van Argentijnse aandelen een hoge vlucht, toen na tientallen jaren de sombere stemming over de economie door de marktgerichte hervormingen van de regering omsloeg in ongebreideld optimisme.

De aandelenindex van de effectenbeurs van Buenos Aires is in 1991 tot dusverre met 580 procent gestegen. Omgerekend in dollars is de marktindex met 260 procent gestegen. De gemiddelde beursomzet per dag is van 3 tot 4 miljoen dollar gestegen van 20 tot 30 miljoen dollar.

Een groot deel van de forse kapitaalinflux was afkomstig uit buitenlandse spaartegoeden van Argentijnse beleggers.

Telefónica, dat in november 1990 als geprivatiseerd bedrijf opnieuw van start ging, meldde onlangs een winst van 117 miljoen dollar in het eerste boekjaar bij een omzet van 1,1 miljard dollar. Niettegenstaande Telefónica de Argentina als een "prima donna' wordt beschouwd, gaat de begeleiding van de op handen zijnde emissie gepaard met incompetentie en verwarring.

Een jaar geleden heeft de overheid het nationale telefoonnetwerk in tweeën gedeeld. Zestig procent van de ene helft is verkocht aan een consortium onder leiding van de Spaanse nationale telefoonmaatschappij, terwijl zestig procent van de andere helft naar Telecom Argentina ging, een groep waarin ook de Franse en Italiaanse staatsbedrijven voor telecommunicatie zitten.

De overheid heeft de aandelen nog steeds niet kunnen spuien. Door conflicten, gebrek aan ervaring, gevoegd bij de voorspelbare bureaucratische rompslomp, heeft de emissie nog steeds niet kunnen plaatsvinden. De hoop blijft gevestigd op deze maand.

Een aandelenanalyst uit Buenos Aires zei te verwachten dat de beleggers Telefónica grif zullen kopen: “Telefónica heeft een wettelijk telefoonmonopolie in het zuiden van Argentinië, het tarief is hoog en er zijn dit jaar 115.000 nieuwe lijnen aangelegd. Een hoge winstmarge is verzekerd”

De afgelopen maand daalden de meeste koersen omdat beleggers alvast aandelen te gelde maakten in het vooruitzicht van de komst van Telefónica. Ook was de markt enigszins nerveus voor de uitkomst van de besprekingen tussen de Argentijnse regering en het Internationaal Monetair Fonds.

Een groeiend aantal beleggers lijkt selectiever te worden nu de eerste euforie voorbij is en het besef doordringt dat koersen ook kunnen inzakken.

©Financial Times