Aegon wil divisie American Express

ROTTERDAM, 5 DEC. Verzekeringsconcern Aegon is in onderhandeling voor de overname van de divisie levensverzekeringen van American Express, Amex Life Assurance Co.

Aegon bevestigt desgevraagd dat het concern onderhandelt met American Express, maar onderstreept dat ook gepraat wordt met andere partijen. In beurskringen op Wall Street wordt een overnamebedrag genoemd van 500 miljoen dollar.

Tijdens de introductie van het Aegon-aandeel in de Verenigde Staten heeft de directie gezegd dat een overname tot een bedrag van 500 miljoen dollar tot de mogelijkheden behoort.

Behalve Aegon zou ook de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Unum geïnteresseerd zijn. Bovendien zijn er volgens een woordvoerder van American Express ook nog derden in onderhandeling.

Aegon heeft eerder geprobeerd de levensverzekeringsdivisie van Executive Life Insurance Co. over te nemen. Deze Californische maatschappij ging inclusief een omvangrijke beleggingsportefeuille in zogenoemde junk-bonds onlangs over voor een bedrag van naar schatting drie miljard dollar naar een Frans-Zwitsers beleggingsconsortium.

Aegon is met een jaarlijks premie-inkomen van meer dan tien miljard gulden op Nationale Nederlanden en Fortis (Amev-AG) na de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. Aegon is sterk gericht op de Amerikaanse markt. In het afgelopen jaar werd ruim 2,2 miljard dollar omgezet op de Amerikaanse markt (levens- en ziektekostenverzekering).

De voorgenomen expansie in Amerika, sluit verdere overnames in Europa niet uit, zo verzekert de Aegon-woordvoerder. De verzekeraar zoekt vooral versterking in Italië.

American Express kwam vorig jaar in de problemen door het effectenbedrijf Shearson Lehman Brothers. Na een winstherstel eind vorig jaar, zijn onlangs opnieuw reorganisaties aangekondigd, die samenhangen met nieuwe kapitaalbehoefte van het effectenbedrijf. Ook het verzekeringsbedrijf heeft problemen door onder andere 30 miljoen dollar aan onverwachte schadeclaims van Aids-patienten. Het concern heeft 265 miljoen dollar uitgetrokken voor het afstoten van 1700 banen en voorziet in de laatste kwartalen van dit jaar verlies.