7 december '91 tot 13 januari '92; Kunstenaars werken voor Amnesty International

Kunstenaars werken voor Amnesty International, 7 dec t-m 12 jan in Arnhem en Nijmegen. Licentia, in Gemeentemuseum Arnhem, Utrechtseweg 87, Di t-m za 10-17u. Affiches van Galerie Wabnitz in Schouwburg Arnhem, Koningsplein 12. Ma t-m za 14-17u. Veiling Schouwburg Arnhem op 12 jan 17u. Werk voor de Gelderse Kunstkalender in Kunstcentrum De Gele Rijder, Korenmarkt 42, Arnhem. Ma t-m za 10-17u, zo 13-17u. Dertig jaar Amnesty-affiches in Museum Commanderie van St. Jan, Franse Plaats 2-4, Nijmegen, 080-229193. Ma t-m za 10-17u, zo 13-17u. Foto's van Foekje Detmar in galerie Marzee, Ganzenheuvel 33, Nijmegen. Di, wo en vr 10-18u, do 10-21u, za 10-17u. Inlichtingen 085-512431

Kunstenaars werken voor Amnesty International. Licentia is de titel van een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Arnhem, die zaterdag 7 december wordt geopend ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Amnesty International. Ania Bien, Sandra Derks, Erik Fens, Paul Hennekam, Hans Eyckelboom, Paul Perry, Joseph Semah, Albert van der Weide en Mirjam de Zeeuw maakten een kunstwerk met als thema de doelstellingen van Amnesty (een eerlijk proces voor alle gevangenen, verzet tegen verdwijningen, doodstraf en marteling, vrijlating van gewetensgevangenen en bescherming voor vluchtelingen).

Behalve het Gemeentemuseum nemen vier andere instellingen in Arnhem en Nijmegen deel aan de manifestatie Kunstenaars werken voor Amnesty International, tevens gehouden naar aanleiding van de jaarlijkse Dag van de mensenrechten op 10 december. In de Schouwburg van Arnhem zijn voor kunstenaars (onder wie Anthon Beeke, BRS Premsela Vonk, Hard Werken, Toon Michiels, Erwin Olaf, Per Arnoldi, Neville Brody en Holger Matthies en Brigitte Kath). Ook hebben twaalf kunstenaars medewerking verleend aan De Gelderse Kunstkalender 1991. In Nijmegen toont het Museum Commanderie van St Jan een selectie uit dertig jaar Amnesty-affiches van onder anderen David Hockney, Pablo Picasso, Juan Miro, Constant, Lucebert en Jeroen Henneman; toepasselijke foto's van Foekje Detmar zijn te zien in galerie Marzee.

De manifestatie wordt op zondag 12 januari afgesloten in de Arnhemse Schouwburg, waar de voor deze gelegenheid gemaakte affiches en het werk voor de kunstkalender wordt geveild. De opbrengst is bestemd voor Amnesty.