Voor vergaderingen is de kleine directiekeuken ...

Voor vergaderingen is de kleine directiekeuken van boekhandel Van Gennep in Rotterdam ongeschikt.

Vergaderingen met meer dan drie personen belegt de directie dan ook meestal in het café. Maria Heiden en Andrea Piersman delen hun directievertrek met twee poezen. De directiekamer van Van Gennep is waarschijnlijk de enige in Nederland die voorzien is van een deur met katteluikje. De poezen, in literaire kring bekend als Dropje en Bello van Gennep, worden actief bij de bedrijfsvoering betrokken. Onlangs signeerden ze hun eerste boek. Vroeger hadden Dropje en Bello gezelschap van Rosa, die inmiddels is overleden. De herinnering aan Rosa wordt levend gehouden door een grote foto, prominent naast het bureau. Maria Heiden schreef bovendien een posthuum eerbetoon voor het geliefde winkeldier. Heiden begon de boekhandel in de Rotterdamse binnenstad zestien jaar geleden. Linkse politieke lectuur vormde lange tijd de hoofdmoot van het produktaanbod. Linkse politieke boeken verkopen echter niet meer. Zusterbedrijf van Gennep in Amsterdam moest daarom zelfs de deuren sluiten. Heiden en Piersman namen hun toevlucht tot diversificatie: literatuur, boeken over kunst en werken over architectuur moeten nu voor omzet zorgen. De "conversie' lijkt een succes. Maar, zegt Heiden, het blijft knokken om het hoofd boven water te houden. De directie doet er alles aan om de boekhandel in de belangstelling te houden. Vermaard zijn bij voorbeeld de etalages van de ouderwetse winkel. Iedere week bevat de etalage iets nieuws. Enkele weken geleden was de winkel gewijd aan Kafka. Achter de winkelruit proclameerde een toneelgezelschap teksten van de auteur. De overvolle keuken heeft in het verleden onderdak geboden aan diverse bekende auteurs die er voorafgaand aan het signeren in de winkel tot rust komen. Een van de laatste bekende bezoekers was Maarten 't Hart, die zich in de directiekeuken moest omkleden. Maarten signeerde zijn boeken als Maartje. “Ik voel dat alles echt is”, onder die titel verscheen vorig jaar een jubileumboekje over de winkel. Het enig wat niet echt is, zijn de boeken op het kastje boven het fornuis: die bevatten geen literatuur maar flesjes drank. (Foto Thijs Wolzak, tekst Michel Kerres).