Vereniging schrijft 200 leden in

DEN HAAG, 4 DEC. De Vereniging Tot Oprichting van een Pacifistisch Socialistische Partij (VTOPSP) heeft inmiddels haar tweehonderste lid ingeschreven. De voorzitter van de VTOPSP, F. de Vries, is tevreden met deze tussenstand, maar wil nog minstens tot medio volgend jaar wachten met de oprichting van de nieuwe PSP.

Volgens De Vries groeit de vereniging gestaag. Bij een presentatie over de plannen van de VTOPSP op 19 oktober bedroeg het ledenaantal nog honderdvijftig. De voorzitter, ooit lid van het partijbestuur van de oude PSP, heeft de indruk dat zo'n vijftig procent van de leden bestaat uit politiek daklozen, waarvan de meesten jongeren zijn. Ongeveer dertig mensen zijn volgens hem voormalige leden van Groen Links, die teleurgesteld zijn in die partij en de anderen zijn voormalige PSP'ers, die die partij al verlaten hebben toen duidelijk werd dat deze zou gaan samenwerken met PPR en CPN.

De tijd tot de oprichting van een nieuwe Pacifistich Socialistische Partij wil de vereniging gebruiken om alvast wat plaatselijke afdelingen van de grond te krijgen. Zo is er 16 december een bijeenkomst in Krommenie, die zou moeten leiden tot de oprichting van een afdeling-Zaanstad en bestaan er plannen voor afdelingen in Den Haag en Nijmegen.