Van Rooy (EZ) gaat naar Taiwan

TAIPEI, 4 DEC. Staatssecretaris mr. Y. van Rooy (economische zaken) bezoekt volgend jaar Taiwan. Dat is uit Nederlandse zakenkringen in de Taiwanese hoofdstad Taipei vernomen. Het ministerie van economische zaken in Den Haag bevestigde vanochtend dat Van Rooy rond Pasen “voor een informeel, particulier bezoek” naar Taiwan gaat.

De staatssecretaris, die in het buitenland optreedt als minister van buitenlandse handel, wordt de hoogste Nederlandse functionaris die Taiwan heeft bezocht.

Nederland onderhoudt geen formele politieke betrekkingen met Taiwan. De Volksrepubliek China, waarmee Nederland wel ambassadeurs heeft uitgewisseld, tracht het eiland al veertig jaar in een internationaal isolement te houden omdat het Taiwan als een eigen provincie beschouwt.

Om de Chinezen niet voor het hoofd te stoten - wie Taiwan erkent, kan op een scherpe reactie van China rekenen - presenteert Economische Zaken het bezoek van Van Rooy nadrukkelijk niet als een officieel bezoek van een bewindsvrouwe.

Pag.22:

Van Rooy in voetspoor van Engering

Buitenlandse Zaken zou geen bezwaren hebben. Een woordvoerder van het ministerie liet vanochtend weten dat “op het ogenblik niets vast staat omtrent een privé bezoek van mevrouw van Rooy aan Taiwan.”

Van Rooy treedt met haar voorgenomen bezoek in de voetsporen van drs. F.A. Engering, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van Economische Zaken, die in oktober ook “als privé-persoon” Taiwan bezocht. Hij voerde daar gesprekken over knelpunten in de Nederlands-Taiwanese handel en investeringsmogelijkheden in Nederland. Nederland klaagt onder meer over importbeperkingen voor Nederlandse landbouwprodukten, hoge invoerheffingen op alcoholische drank en restricties voor buitenlandse banken in Taiwan.

De handel tussen Nederland en Taiwan verloopt voorspoedig, zij het dat het Taiwanese overschot vorig jaar groeide tot 1,1 miljard dollar. Nederland was vorig jaar met een invoer uit Taiwan van 1,86 miljard dollar na Duitsland en Groot-Brittannië de derde Europese handelspartner van Taiwan. Bij de uitvoer van goederen kwam Nederland met 0,73 miljard dollar op een vijfde Europese plaats, na Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De Nederlandse uitvoer naar Taiwan bereikte in 1988 een hoogtepunt met 898 miljoen dollar, bijna tweemaal zoveel als het jaar ervoor. Die grote stijging vloeide voort uit de omstreden levering van twee onderzeeërs aan Taiwan. Van Rooy zal overigens niet over hernieuwde levering van onderzeeërs praten met Taiwan, dat graag zou beschikken over de Nederlandse kennis van onderzeebootbouw.

Haar komst is geëntameerd door het jongste ontwikkelingsplan van Taiwan, dat tot 1997 bijna 600 miljard gulden wil investeren in vooral infrastructurele projecten. Voor Nederland zouden er perspectieven zijn in de zogeheten "natte bouw' en milieutechnolgie. Bovendien wil Nederland niet achterblijven bij Europese landen als Frankrijk, Italië, Zweden en Groot-Brittannië, die zich eerder op ministersniveau in Taiwan presenteerden.

Nederland investeerde sinds 1952 ruim een half miljard dollar in Taiwan en is daarmee de grootste Europese investeerder in het land. Het afgelopen jaar beliepen Nederlandse investeringen 50 miljoen dollar (circa 100 miljoen gulden), waarmee het na Groot-Brittannië op de tweede plaats kwam. Philips is in Taiwan met 8.000 arbeidsplaatsen de grootste buitenlandse werkgever, ABN Amro de grootste Europese bank ter plekke.

Omgekeerd investeren Taiwanezen ook veel in Nederland. Inmiddels hebben ruim zeventig Taiwanese bedrijven, vooral producenten van computers en computeronderdelen, een vestiging in Nederland geopend. Het betreft hier vooral marketing-, opslag- en distributiefaciliteiten. Volgens het Nederlandse handelskantoor in Taipei zijn ook drie Taiwanese onderneming in Nederland op kleine schaal begonnen met produktie.

    • Hans Wammes