Terry Anderson als laatste Amerikaanse gijzelaar vrij

DAMASCUS, 4 DEC. Terry Anderson, de laatste Amerikaanse gijzelaar in Libanon, is vanmorgen vrijgelaten.

Anderson, de in Beiroet gestationeerde Midden-Oostencorrespondent van het Amerikaanse persbureau Associated Press, werd op 16 maart 1985 op straat in West-Beiroet ontvoerd door Jihad Islami, een factie van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah. De ontvoerders hadden tot vanmiddag, in tegenstelling tot hun gewoonte, geen communiqué uitgegeven ter verklaring van de vrijlating.

Andersons vrouw en zijn na zijn ontvoering geboren dochter Sulome wachtten Anderson in Damascus op, waar alle vrijgelaten gijzelaars steeds aan de pers worden getoond. Ze waren eerder naar de Syrische hoofdstad gevlogen uit Cyprus, waar ze wonen.

Pag 5:

Nu nog twee Duitsers vast in Libanon

Zijn zuster Peggy Say, die jarenlang onvermoeibaar campagne heeft gevoerd voor zijn vrijlating, is al in Duitsland, waar Amerikaanse gijzelaars de eerste opvang krijgen. “Ik ben extatisch”, zei ze.

In Libanon zitten nu nog twee Duitse gijzelaars vast, maar er zijn aanwijzingen dat ook hun vrijlating ophanden is. Volgens diverse bronenn in Beiroet wordt de laatste hand gelegd aan een uitwisseling tussen de twee gijzelaars en twee shi'itische terroristen, de broers Hamadei, die in Duitsland tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. De Duitse bondskanselier Kohl heeft volgens het Franse persbureau AFP hun zaak zelf ter hand genomen.

Anderson is de derde Amerikaan die de afgelopen dagen is vrijgelaten. Joseph Cicippio (maandag vrij) en Alann Steen (gisteren) gingen hem voor. De vrijlatingen kwamen na een Amerikaanse toezegging om Iran in eerste instantie 278 miljoen dollar te betalen voor een in 1979 bevroren wapenleverantie. Woordvoerders van het Haagse tribunaal dat zich bezighoudt met de Amerikaans-Iraanse financiële vorderingen op elkaar, ontkennen dat de toezegging met de gijzelaars te maken heeft. Wel heeft de Iraanse president Rafsanjani Irans medewerking aan een regeling vaak afhankelijk gesteld van vooruitgang in Den Haag.

De ontvoerders van Cicippio, de Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid, meldde zaterdag dat een alomvattende regeling was bereikt voor de gijzelaarscrisis, op grond waarvan allereerst alle Westerse gijzelaars zouden vrijkomen. Israel houdt nog honderden in Libanon opgepakte Arabieren vast wier vrijlating door de ontvoerders werd geëist. Jeruzalem wil ze pas allemaal laten gaan, met inbegrip van de uit Zuid-Libanon ontvoerde sjeik Obeid, als het zijn in Libanon vermiste militairen terugheeft. (AP, Reuter, AFP)