Sinterklaas met de grote M van Mozart

Concert: Alles, behalve Mozart. In de serie: The eloquent Songbook. Met Young Hee Kim (sopraan), Marilyn de Blieck (mezzosopraan), Maarten Koningsberger (bariton), Kelvin Grout (piano) en Wilke Durand en Ad Fernhout (vertellers). Gehoord: 2-12 Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam. Volgende concerten in deze serie: 3-2 en 16-4 1992.

Nog één dag en dan is het zover: de verjaardag van Sinterklaas en de sterfdag van Mozart. Nu hebben die twee weinig gemeen, maar wel zijn zij allebei zeer aanwezig in hun afwezigheid. Dat werd nog eens extra duidelijk tijdens het tweede concert in de serie The eloquent Songbook, maandagavond in de Kleine Zaal, waarbij weliswaar geen noot Mozart klonk maar waar de meester tussen de liederen door met speelse en vieze woordspelletjes, buitelend en miauwend ten tonele werd gevoerd door twee vertellers, terzijde op het podium opgesteld. De teksten, bijeen gesprokkeld uit brieven en biografieën en voorgelezen door Wilke Durand en Ad Fernhout, vormden opzettelijk mallotige intermezzo's, een komisch eerbetoon aan Mozart nu aan het eind van het Mozartjaar De Dag nadert en de meligheid toeslaat.

De letter M was de enige bindende factor van het liederenprogramma en zo bleek Joseph Marx, familie van de grote Karl, aangrijpend romantische liederen te hebben gecomponeerd en werd de Belgische componist Karel Mestdagh op deze avond aan de vergetelheid ontrukt. Dat is namelijk het doel dat de Engelse pianist Kelvin Grout, initiatiefnemer van deze onorthodoxe concertserie die nu haar derde seizoen beleeft, zich heeft gesteld: het op een speelse manier omzeilen van het overbekende repertoire door onbekende liedcomponisten te brengen of minder bekende liederen van de grote meesters op te diepen. Er wordt geput uit een bestand van beginnende en al gerenommeerde zangers en bij ieder concert staan weer andere zangers op het podium: een soort Reizend Muziekgezelschap in spé, voorlopig slechts op reis in Amsterdam, maar vanaf het volgend seizoen ook op podia elders in het land.

Het is moeilijk om je als liedzanger staande te houden, maar deze formule, waarbij het publiek tussen de liederen door bovendien wordt toegesproken en van al dan niet relevante informatie wordt voorzien, werkt zeer ontspannend. Het was maandagavond dan ook vakantie in de Kleine Zaal en de zangers Young Hee Kim, Marilyn de Blieck en Maarten Koningsberger zorgden samen met pianist Kelvin Grout voor vele verrassingen: een stralend en toch weemoedig duet van Mendelssohn, een teder slaapliedje van Montsalvatge en Meyerbeers versie van Heine's Fischermädchen. Zo'n dertig geschenken had het ensemble meegebracht en onder een vrolijke nieuwsgierigheid van het publiek werd het ene pakje na het andere uitgepakt: op deze avond schreef men Sinterklaas met een hoofdletter M.

    • Katja Reichenfeld