SINTERKLAAS-CRACKER

Het lijkt wel of er in de winkels meer aandacht aan Kerstmis dan aan Sinterklaas wordt besteed. Vandaag een recept dat bij beide feesten bruikbaar is. Op 5 december kan het volgende gerecht een feestelijk verpakt kadootje voorstellen.

Bij het kerstdiner lijkt het sprekend op een Christmascracker. Er moet gekocht worden:

1 pak filodeeg 4 niet te grote aardappelen 4 lente-uitjes 50 gram mager gerookt spek 50 gram witte kool circa 4 eetlepels crème fraiche peper

Filo of filodeeg is een zeer dun uitgerold op perkament lijkend deeg dat in vellen bij de Marokkaanse en Turkse winkel te koop is. Deze vellen drogen snel uit. Pak de overgebleven filo altijd snel in. En leg de vellen die wel gebruikt worden eventueel onder een vochtige theedoek of rol ze even in folie.

Snijd de witte kool zeer fijn en zet de sliertjes, bestrooid met een beetje zout, weg.

Kook de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen (géén stukokers) nèt gaar. Bak het in kleine stukjes gesneden spek. Snijd de lente-uitjes in stukjes en gebruik ook wat van het groene gedeelte. Meng aardappel, lente-ui, spek en kool door elkaar en schep hier de crème fraiche en wat versgemalen peper door. Voor dit gerecht hebben we voor 4 personen 8 vellen filodeeg nodig.

Elk vel wordt dan met zonnebloemolie ingesmeerd. Gebruik hiervoor een kwastje of de handpalm. Snijd de vellen eventueel op maat: circa 35 x 25 centimeter.

Leg één vel neer en smeer het in met olie. Leg er een tweede vel bovenop en besmeer dit ook. Leg nu op dit tweede vel, maar iets van de rand af, een kwart van de vulling. Zorg dat er aan weerszijden circa 7 centimeter zonder vulling overblijft. Rol de deegvellen op. Bind de beide uiteinden 4 centimeter van de rand dicht met behulp van een katoenen draad of een lange sliert prei.

Maak nog 3 van deze pakjes, die allemaal ook nog eens aan de buitenkant dun met olie worden ingesmeerd. Leg de pakjes op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 180 graden celsius. In ongeveer 30 minuten zijn de pakjes gaar en knapperig lichtbruin gebakken. Filodeeg is overigens ideaal voor het verwerken van restjes. Je kunt het deeg vullen met alle mogelijke restjes gevogelte, vlees, stukjes vis en groenten, al dan niet voorzien van kruiden en specerijen. De vulling mag echter niet te nat zijn.

    • Anne Scheepmaker