PTT-afdeling mogelijk weg uit Groningen

GRONINGEN, 4 DEC. De afdeling automatisering van PTT Nederland in Groningen (ca honderd medewerkers) verdwijnt mogelijk uit Groningen. De PTT is momenteel bezig met een reorganisatie en onderzoekt in hoeverre de ondersteunende diensten als eenheid gehandhaafd moeten blijven of kunnen worden verspreid over de vijf gevormde business units.

In het kader van de spreiding werd de automatiseringsafdeling in de jaren tachtig vanuit Den Haag naar Groningen overgeheveld. Er zijn vijf business units, logistiek in Zaltbommel, Ptt Post Internationaal in Hoofddorp, postkantoren in Den Haag, ems expressedienst in Utrecht en postverkeer. Ze opereren zelfstandig. Verontruste medewerkers van de Dienst automatisering hebben in een brief de Groningse Commissaris der Koningin Vonhoff gevraagd actie te ondernemen. Zij hebben aangegeven niet terug te willen naar de Randstad. Vonhoff heeft verklaard tegen “terugtrekkende bewegingen” te zijn van de PTT. Hij kondigde aan opheldering te vragen over de kwestie bij de PTT- directie. Ook burgemeester H. Ouwerkerk van Groningen gaat informeren over een mogelijk verdwijnen van de Dienst Automatisering. Volgens een woordvoerder van de PTT is het niet zeker dat de automatiseringsafdeling Groningen verlaat. “Automatiseerders zitten nu ook al verspreid over het land, al zitten in Groningen de meesten. We zitten nu pas in de fase van inventarisatie.” Volgens de woordvoerder sluit een centraal aangestuurde organisatie, niet meer aan bij de huidige ontwikkelingen van de markt. “Vanuit het bedrijfsbelang moeten we onze organisatie aanpassen, anders verlies je de slag om de klanten en komt de werkgelegenheid op de tocht.” Plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van de NMB Postbank Groep, G.J.A. van der Lugt, heeft vanmorgen bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de Postbank in Leeuwarden verklaard dat de eerder per 1 juli aangekondigde instelling van tarieven voor bijgeschreven acceptgiro's (45 cent) en automatische incassi (15 cent) niet per 1 juli van dit jaar met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, maar vanaf 1 januari volgend jaar. De Postbank werd donderdag in hoger beroep in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Amsterdam inzake het in rekening brengen van tarieven voor bijgeschreven giro's. De postorderbedrijven Otto en Neckermann hadden de zaak voor de rechter gebracht.