Premier Togo gedwongen tot akkoord

LOMÉ, 4 DEC. De Togolose premier Joseph Kokou Koffigoh heeft vandaag gezegd dat hij weer “volledig vrij” is in zijn bewegingen. Opstandige militairen bestormden gisteren de residentie van de premier en namen hem gevangen. Bij de aanval kwamen ten minste 17 mensen om het leven. De opstandelingen, die trouw zijn aan president Gnassingbé Eyadéma, dwongen Koffigoh tot een akkoord met de president.

De democratische gezinde Koffigoh, die in augustus als interim-premier de politieke taken van Eyadéma overnam, stemde gisteravond onder dwang in met het vormen van een nieuwe regering waarin ook de aanhangers van Eyadéma zeggenschap hebben. In een gezamenlijk communiqué van premier en president werd een “voorlopige regering van nationale eenheid” aangekondigd. Koffigoh en Eyadéma riepen de militairen op terug te keren naar hun kazernes.

Sinds het aantreden van Koffigoh hadden rebellerende militairen al een aantal malen gepoogd het gezag van president Eyadéma, die Togo sinds 1967 autoritair bestuurde, te herstellen. De rol van Eyadéma zelf is steeds onduidelijk gebleven. De president heeft in officiële verklaringen afstand genomen van gewelddadige acties, ook door zijn aanhangers, maar sommige diplomaten sluiten niet uit de president heimelijk de rebellie tegen Koffigoh steunde.

Frankrijk stond het afgelopen weekeinde op het punt troepen te sturen naar Togo om de Franse burgers te beschermen en mogelijk op voorhand een burgeroorlog te voorkomen. Parijs wil nu eerst de ontwikkelingen afwachten. (AFP, AP)