Onroerend goed PGGM gaat ook naar Rodamco

ROTTERDAM, 4 DEC. De directie van het pensioenfonds PGGM en het Rotterdamse beleggingsfonds Rodamco zijn in verregaand gevorderde besprekingen over samenwerking bij buitenlandse beleggingen in onroerend goed. Het PGGM (Pensioenfons voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen) wil een bedrag van ongeveer een miljard gulden via Rodamco beleggen.

Op 13 december is een laatste bespreking tussen Rodamco, onderdeel van de beleggingsgroep Robeco, en de PGGM-directie voorzien. Dan moeten “spijkers met koppen worden geslagen”, aldus vanochtend een betrokkene. PGGM heeft een totaal belegd vermogen van circa 37 miljard gulden, Rodamco 6,8 miljard.

Het is niet uitgesloten dat tot de samenwerking ook andere partijen zullen behoren. In de markt worden als partners van PGGM genoemd Centraal Beheer, het pensioenfonds voor de metaalnijverheid en het GAK (dat veel kleinere pensioenfondsen bij beleggingen adviseert). Het PGGM en Robeco wilden vanmiddag geen commentaar geven.

Ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is momenteel in onderhandeling met Rodamco over vormen van samenwerking bij buitenlandse beleggingen in onroerend goed. Aanstaande vrijdag neemt het bestuur van het ABP daarover een definitief besluit. Het bestuur vroeg in november extra informatie aan de ABP-directie over de marktpositie van Robeco. Die informatie druppelde pas vanochtend bij bestuursleden binnen. Daardoor bestaat de kans dat een besluit over de ABP- Rodamco-samenwerking wordt uitgesteld.

    • Tom-Jan Meeus