Hereniging gijzelaars en familie in Duitsland

DAMASCUS-WIESBADEN, 4 DEC. Uitgelaten familieleden van vrijgelaten Amerikaanse gijzelaars zijn gisteren in Duitsland gearriveerd voor de hereniging in het Amerikaanse militaire ziekenhuis in Wiesbaden, waar vrijgelatenen sinds 1981 de eerste nazorg krijgen. Het ziekenhuis herbergde vanmorgen twee vrijgelaten gijzelaars, Joseph Cicippio en Alann Steen. Er hingen al spandoeken ter verwelkoming van de vanmorgen vrijgekomen Terry Anderson.

De laatste gijzelaar die in Wiesbaden aankwam was Alann Steen, die gisteren door zijn ontvoerders in vrijheid werd gesteld na een gevangenschap van bijna vijf jaar. Na zijn vrijlating werd hij eerst, zoals de traditie wil, naar de Syrische hoofdstad Damascus gebracht om de Syrische regering voor haar medewerking te bedanken en de pers te woord te staan. “Het is geweldig om eruit te zijn”, zei Steen, een 52-jarige hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Beiroet. “Vijf jaar is geen pretje.” Hij huilde toen hij door de Syrische autoriteiten aan de Amerikaanse ambassadeur werd overgedragen.

Steen, mager en bleek, zei dat hij dagelijks twee uur lang had geoefend, maar dat hij veel last had gehad van verkoudheden. Zijn gezicht zag er geschonden uit, maar Steen legde uit dat hij dat zelf had veroorzaakt toen hij zich die dagen voor het eerst sinds drie jaar had geschoren. Steen was de laatste gijzelaar van Jihad Islami voor de Bevrijding van Palestina, een shi'itische factie die voortdurend heeft geageerd voor de vrijlating door Israel van honderden Libanese gevangenen. Israel heeft er de afgelopen maanden 91 vrijgelaten; de rest komt vrij, zo heeft Jeruzalem beloofd, als zes vermiste Israelische militairen, dood dan wel levend, worden gerepatrieerd.

Later vertrok hij naar Duitsland, waar onmiddellijk na aankomst het eerste medische onderzoek begon. Een arts die zijn mede-gijzelaar Cicippio behandelt, zei dat deze in beginsel in een goede gezondheid is, maar zich af en toe duizelig voelt. Dat was een gevolg van het feit dat hij bij zijn ontvoering, in september 1986, door zijn ontvoerders bewusteloos was geslagen.

Cicippio, die twee dagen geleden vrijkwam, zal ook de rest van zijn leven lijden aan de gevolgen van bevriezing toen hij in twee winters van zijn gevangenschap op een half-overdekt balkon vastgeketend zat. Cicippio heeft gezegd tijdens zijn gevangenschap een maagoperatie te hebben ondergaan, maar daarover zijn geen verdere bijzonderheden gegeven. (Reuter, AP, AFP)