Gasexplosie in Beverwijk 'leek wel een film'

BEVERWIJK, 4 DEC. Hij had de gaskraan opengedraaid en even later trek gekregen in een sigaret, verklaarde de 32-jarige ex-leraar vanmorgen tegen de politie. De gasexplosie die het gevolg was van het opsteken van de sigaret, heeft gisteren een enorme ravage aangericht op een woonerf in Beverwijk. Vijf woningen werden volledig vernield, vijftig huizen in de omgeving liepen zware glasschade op. De totale schade wordt geraamd op een half miljoen tot een miljoen gulden.

De man ligt met tweede- en derdegraads brandwonden in het Brandwondencentrum. Zijn toestand is stabiel. Buren zijn ervan overtuigd dat hij heeft geprobeerd zelfmoord te plegen door zichzelf op te blazen. Politiewoordvoerder E. Hordijk is wat voorzichtiger: hij wil slechts kwijt dat de man een zeer verwarde indruk maakte.

Om drie uur 's middags werd het woonerf in het centrum van Beverwijk opgeschrikt door een reusachtige explosie, gevolgd door een steekvlam. Tot ver in de omtrek werden ramen uit hun sponningen geblazen en regende het dakpannen. Ook de gepantserde ruiten van een naburige bibliotheek moesten eraan geloven. Een woordvoerder van de gemeente noemde het een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen: “De meeste mensen deden boodschappen of werkten, de kinderen waren nog op school.”

De explosie vond plaats op de eerste verdieping van een portiekwoning. Toesnellende buren zagen de bewoner brandend rondlopen in zijn woning, waarvan de gevel naar buiten was geblazen. De man, die slechts een onderbroek droeg, sprong na enige tijd naar beneden. Omstanders slaagden erin hem met emmers water te blussen en daarna onder de douche te zetten. Een toevallig passerende verpleegster van het Brandwondencentrum paste eerste hulp toe. Volgens buurman J. van Son riep de man onder de douche dat hij geen hulp nodig had.

De brandweer was zeer snel ter plaatse. “Ze hoefde ons niet te bellen”, zegt officier van dienst J. Harding. “We hoorden zelf de knal wel.” Het vuur, dat snel om zich heen had gegrepen, was binnen twintig minuten onder controle. Harding acht het onwaarschijnlijk dat de man niet tijdig heeft geroken dat er gas ontsnapte: “Voor zo'n grote explosie heb je een behoorlijke gasontwikkeling nodig.”

Een bovenbuurvrouw bevond zich op het moment van de explosie in de keuken.“Opeens werd de deur naar binnen geblazen en braken alle ruiten. Eerst verroerde ik me niet, daarna ben ik met de baby naar het balkon gegaan om te kijken wat er aan de hand was. Beneden me zag ik allemaal vlammen, op straat stonden mensen te schreeuwen en naar me te wijzen: ze heeft een baby! Ze heeft een baby! Het leek wel een film. Ik kon gelukkig gewoon langs de trap naar beneden lopen.”

De brandweer en werknemers van het woningbouwbedrijf waren tot laat in de avond met hoogwerkers bezig de kapotte ramen dicht te spijkeren en de daken te repareren. Honderden nieuwsgierige inwoners van Beverwijk keken toe. Een plantsoen tegenover het huis lag vol tarot-kaarten, tijdschriften en een gasstel, die kennelijk uit de woning waren geblazen. Tot ver in de omtrek was de straat bezaaid met glas. In het skelet dat van de woning overeind stond, getuigde een kast vol verkoolde boeken nog van de brand.

Bewoners van het woonerf kwamen in cultuureel centrum de Nieuwe Slof bij van de klap. Achter tafels, bezaaid met koffiekopjes, discussieerden ze op gedempte toon over de oorzaak van de explosie. Een deel van de bewoners kreeg in de loop van de avond toestemming hun bezittingen uit de huizen te halen. Twaalf gezinnen, bij wie het gas tijdelijk moest worden afgesloten, brachten de nacht door bij familieleden. Vier mensen overnachtten in een hotel in Wijk aan Zee.

Foto: Tot op enkele honderden meters afstand van de explosie in Beverwijk moesten nieuwe ruiten worden ingezet. (Foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)