Foto: Koningin Beatrix heeft gisteren in het ...

Foto: Koningin Beatrix heeft gisteren in het Rijksmuseum in Amsterdam het overzicht van Rembrandts schilderijen, tekeningen en etsen geopend.

Drie maanden lang beschikt het museum over openbare en particuliere bruiklenen uit vele buitenlandse collecties.

Uit de verzameling van de Britse vorstin komt bijvoorbeeld het schilderij "Christus verschijnt aan Maria Magdalena' en de Hertog van Devonshire leent het portret uit van 'Een man in oosterse kleding'.

In zijn openingsrede belichtte museumdirecteur Henk van Os drie 'spraakmakers uit de cultuurgeschiedenis' die fel gekant waren tegen Rembrandts schildersstijl. "Rembrandt is een onwaardige schilder van het heilige', zo meende de verontwaardigde, 19de-eeuwse Jakob Burckhardt. (foto ANP)

Toegangskaarten: uitsluitend via het Rembrandt Reserverings Centrum, tel. 070-3175454, en bij de VVV-bespreekburo's.